Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ivan Perinčić: Prihvaćam odgovornost za ovaj poraz

27.09.2021. 07:12


Nije trebalo dugo čekati na prvi veliki kiks Zadra u HT Premijer ligi. Igrači pod vodstvom Ivana Perinčića već su na prvom gostovanju, u Čavlima kod Rijeke, demonstrirali kako se ne smije izlaziti na parket u domaćem prvenstvu. Poraženi su u subotu od Adrije Oil Škrljevo rezultatom 90:79, i mogli bi bez ikakvog pardona kazati da je pobjeda domaćeg sastava bila potpuno zaslužena, što još i više baca sjenu na prezentaciju branitelja naslova prvaka države u utakmici koja da se shvatila ozbiljnije nikad ne bi došla u pitanje. Ipak, momčad s Višnjika unatoč upozorenjima koje je njihov trener slao uoči polaska prema Kvarneru nije pokazala ozbiljnost od trenutka podbacivanja lopte s centra. Već je na samom otvaranju Škrljevo nagovijestilo ružan dan za goste, iako su u dvoboj ušli bitno oslabljeni bez Marinellija, Rajčića, Šajina i Vucića i odigrali ga s tek osmoricom igrača.


Minus 17
Prva četvrtina je završila katastrofalnim obrambenim učinkom Zadrana, dopustili su protivniku ni manje, ni više nego 29 postignutih koševa (29:20) dok su sredinom druge četvrtine upali u još dublju rezultatsku rupu, zaostajali su čak 17 poena (48:31) što se do poluvremena ipak uspjelo spustiti do devet minusa (48:39). U trećoj četvrtini je s četiri mala i Vukovićem na petici Perinčić uspio konsolidirati svoje redove i do kraja te dionice Zadar se čak našao u jedinom vodstvu na utakmici (62:63), međutim završna četvrtina je potvrdila da kod branitelja naslova dosta toga još ne funkcionira te su samo bili puki promatrači novog buđenja Škrljeva koje je na krilima kapetana Josipa Barnjaka i mladog Zadranina Tonija Jelenkovića trasiralo put do velikog iznenađenja u hrvatskom prvenstvu. Sve u svemu katastrofalna izvedba Zadrana već na otvaranju HT Premijer lige donijela je mnogo upitnika nad glavama navijača, ali i nad glavom trenera Perinčića koji je nakon blamaže u Čavlima stao u zaštitu svojih igrača preuzevši svu odgovornost na svoja leđa.
– Zaslužena pobjeda Škrljeva, nismo bili pravi od prve minute ni u obrani ni u napadu koliko god sam se trudio objasniti igračima da ne razmišljaju o Partizanu za dva dana, da je ovo jako bitna utakmica i težak teren za nas svake godine. Prihvaćam odgovornost za ovaj poraz – kazao je Perinčić nakon kiks rezultata koji je stigao u nezgodno vrijeme, taman uoči početka ABA lige koja je sigurno više u fokusu u ovom trenutku od domaćeg prvenstva.


Izgubljene lopte i promašena bacanja
Upravo je današnji obračun s Partizanom istaknuo strateg Zadra kao glavnim uzrokom nezainteresiranosti njegovih igrača na gostovanju kod Škrljeva, iako je u najavi trubio na sva zvona da se jedino pravim pristupom može parirati izuzetnoj agresiji domaćina. Imao je pravo Perinčić, jer je domaći sastav od prve minute zaigrao na rubu faula, nije birao sredstva kako bi što više omeo kreaciju Zadrana te kad se to poklopilo s jednim mekšim pristupom i konstantnom natezanju sa sucima onda ne čudi da je Škrljevo bez većeg stresa u završnici prelomilo pitanje pobjednika i da su praktički s tri raspoložena igrača (Barnjak 27p, 9 sk), Jelenković (23p), Adway (15p) otkinuli prve bodove favoritu prvenstva. Gdje su bili mnogi igrači Zadra u tom trenutku pitanje je za struku na Višnjiku, jer osim Junakovića i Vukovića (obojica po 16 poena) ostali su potpuno podbacili, a nemoć se najviše manifestirala kroz izgubljene lopte (čak devet u prvoj četvrtini) te katastrofalnoj izvedbi slobodnih bacanja (10-21). Na tim košarkaškim elementima se najbolje oslikava nedostatak koncentracije i fokusa što je veliko upozorenje Perinčiću pred nastavak natjecanja u HT Premijer ligi, gdje će svi, poput Škrljeva, imati ogromnu želju uzeti skalp osvajaču prošlosezonske dvostruke krune.




AO ŠKRLJEVO 90 – ZADAR 79


(29:20, 18:18, 16:25, 27:16)
ČAVLI – Sportska dvorana Mavrinci. Suci: Jurčević, Roglić, Vukušić.
AO ŠKRLJEVO: Stojanović 4, Adway 15 (1-1), Jelenković 23 (3-5), Barnjak 27 (4-4), Rajčić, Hortman 6, Kostić 1 (1-1), Bešić 6 (2-2), Ćošić, Vrgoč 8 (2-2), Vucić.
ZADAR: Carter 11 (4-7), Harris 11, Vuković 16, Bursać 9, Mavra 4, Paponja, Jordano 3, Brala, Junaković 16 (2-5), Buljan, Drežnjak 9 (4-7), Luković.