Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani obogatili »Knjigu Mediterana«

27.09.2021. 12:05


Ogranak Matice hrvatske u Zadru na 33. književno-znanstvenoj manifestaciji »Knjiga Mediterana« u Splitu je predstavio svoju nakladničku djelatnost i doživio izuzetno veliki uspjeh. Nazočni u velikoj dvorani veličanstvene palače stare obitelji Milesi iz 17. stoljeća na Trgu braće Radić, popularnom Voćnom trgu iz jedne od najpopularnijih hrvatskih TV serija »Velog mista«, jednostavno nisu željeli da sedmero Zadrana prestanu predstavljati jednogodišnje izdavaštvo Ogranka, 15 knjiga i časopisa.


Bogata i poučna izdanja
– Veseli nas četvrti put za redom biti u ovoj prostoriji, kulturološkom mjestu, riznici u kojoj se predstavljaju bogata i poučna izdanja koja nas uvode u epohe vremena kojima nismo mogli biti svjedoci, u još neispričane priče u kojima tek postajemo svjedoci, rekla je prof. Martina Drobnak iz Bibinja, moderatorica i animatorica koja je vodila program predstavljanja zadarske Matice hrvatske.
Tijekom sedam dana trajanja ove međunarodne manifestacije pod visokim pokroviteljstvom HAZU u bogatom i zgusnutom programu u situaciji pandemije koronavirusa održala su se dva znanstvena skupa i predstavila izdavačka djelatnost posvećena Mediteranu.
– Kao i svake godine Ogranak Matice hrvatske u Zadru dolazi s puno novih djela, noviteta koje s radošću predstavljamo. Zahvaljujemo i književnom krugu u Splitu na pozivu i ovoj divnoj organizaciji, istaknuo je u svom obraćanju dr. sc. Radomir Jurić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru.


Zbornik u čast profesora Lisca
Bogati fundus izdanih knjiga i časopisa u protekloj godini predstavili su izv. prof. dr. sc. Ivica Vigato, prof. dr. sc. Josip Lisac, prof. Ivan Paštar, prof. Božo Došen, dr. sc. Radomir Jurić i prof. Anica Serdarević. Domaćin je bio prof. dr. sc. Marko Trogrlić, znanstvenik i svećenik.
Prof. Vigato, književni urednik izdanja Ogranka, rekao je kratko, ali vrlo jezgrovito i pamtljivo, po nekoliko rečenica o svakom knjižnom izdanju u protekloj i ovoj godini. Prof. Anica Serdarević, poslovna tajnica Ogranka Matice hrvatske u Zadru, govorila je o Zborniku u čast profesora Lisca, poznatog jezikoslovca i emeritusa.
– Prof. dr. Lisac bavi se hrvatskom dijalekatnom situacijom, hrvatskom povijesnom gramatikom i poviješću hrvatskoga književnog jezika. Objavio je dvadesetak knjiga i oko 1.500 znanstvenih radova. Na Sveučilištu u Zadru pokretač je, glavni i odgovorni urednik časopisa Croatica et Slavica Iadertina. Glavni je i odgovorni urednik i časopisa Zadarska smotra Ogranka Matice hrvatske u Zadru. Također je član uredništva Čakavske riči i uredništva Stoljeća hrvatske književnosti, član suradnik HAZU-a (Razred za filološke znanosti) i član Matice hrvatske, istaknula je prof. Serdarević.




Hrvatsko jezično i književno blago
Veliki umjetnik i glazbeni skladatelj prof. Darko Matičević čitao je Paljetkove pjesme, a pjesnikinja Marina Čapalija pjesme na čakavskom narječju predstavljene u zborniku Domaća rič.
Glavni urednik i organizator prof. Ivan Paštar predstavio je knjigu Domaća rič 14 – Zbornik radova s međunarodnoga jezikoslovno-književnog skupa održanoga od 26. do 27. travnja 2019. u Salima na Dugom otoku.
– Jezikoslovno-književni skup znanstvenom obradom hrvatskih mjesnih govora i književnim oblicima predstavlja nastojanje da se hrvatsko jezično i književno blago ne zaboravi te da se u nasljeđe ostavi novim naraštajima hrvatskoga naroda, kazao je prof. Paštar, podsjetivši da se jezikoslovno-pjesnički skup Domaća rič održava svake druge godine. Ove godine je održan u Zadru.
Zamisao o svehrvatskome zajedništvu, kaže on, duboko se ukorijenila u Zadru, gradu u kojemu se glagoljalo papi Aleksandru III. te gradu koji je i zemljopisno najotvoreniji prema otocima i zaleđu, u kojemu se svakodnevnu susreću otočni i kopneni čakavci te štokavci iz bližega i udaljenijega zaleđa.


Ruže za Tonku
– Domaća rič 14 je podijeljena u dva dijela: znanstveni i književni. U znastvenom dijelu nastupila su 24 sudionika. I ovaj skup je bio međunarodni uz nastup naših iz Molisea, Genove, Gradišća, Bihaća i Mostara, kazao je prof. Paštar, najavivši pritom kako će se zbornik Domaća rič 15 tiskati do sljedeće Knjige Mediterana, dok će se sljedeća Domaća rič 16 održati u travnju 2022., najvjerojatnije u Obrovcu, Benkovcu i Ninu.
O knjizi akademika Luke Paljetka i Momčila Popadića Balade i druge pjesme, a sve u slavu pokojnog, nažalost, meštra Villona, govorio je recenzent dr. sc. Radomir Jurić. Potom je uz puno neskrivenih emocija prof. Lisac buket ruža uručio Tonki Čović Popadić, supruzi pok. Momčila Popadića.
Dopredsjednik Ogranka prof. Božo Došen, govorio je o Radošinovačkom rječniku. Bilježenje čak 8.000 riječi obavio je u zadnjem desetljeću 20. i u prvih petnaest godina 21. stoljeća.


Došenovih 8.000 riječi
– Rječnik svjedoči o opstojnosti Hrvata na ravnokotarskim prostorima. Vjerujem da je u životu, a posebice u životu ratara i pastira Radošinovca jezik bio i ostao ono po čemu se taj i takav pastir i ratar prepoznavao, naglasio je prof. Došen, dodavši kako je oko 8 tisuća riječi protumačeno suvremenim hrvatskim riječima te potkrijepljeno primjerima iz pučkoga živog govora.
O Zadarskoj smotri br. 1-3 i br. 4, poznatom časopisu za kulturu, znanost i umjetnost koji svake godine plijeni znatnu pozornost pa tako i ove, govorio je glavni i odgovorni urednik, dr. sc. Josip Lisac.
– Svezak između ostalog donosi mnoštvo bogatih priloga u redovitim rubrikama obljetnice, studije, rasprave, eseji, in memoriam, osvrti i prikazi te kronika, naglasio je prof. Lisac, zahvalivši svim suradnicima i članovima uredništva »jer bez njihova nesebičnog rada objavljivanje časopisa ne bi bilo moguće« te istaknuo velik broj vrijednih priloga koje časopis svakodnevno dobiva.


Predstavljeno 15 knjiga i časopisa
Matica hrvatska u Zadru u splitskoj palači Milesi predstavila je čak 15 knjiga i časopisa: Ennio Stipčević: Od Venecije do Dubrovnika, glazbeni putopisi; Luko Paljetak, Momčilo Popadić; Balade i druge pjesme, a sve u slavu…; Boris Dželalija: Gospodar svojih odluka, roman; Mario Padelin: Jednostavna filozofija života, zbirka novinskih tekstova objavljivanih u Zadarskom listu od 2005. do 2015.; Zbornik u čast Josipu Liscu: Dijalekti, jezična povijest i tradicija (uz nakladništvo Sveučilišta u Zadru i Matice hrvatske); Šime Lisica: More ljubavi; Josip Stipanov: Komunikacija i društvo od početaka do danas; Božo Došen: Rječnik Radošinovca i okolice; Stanislav Maroja: Aforizmi III; Darija Šimunov: Dijalektika samoće; Jelena Alfirević: Bila sam žohar; Marijana Sorić: Igra riječi; Tihomil Maštrović: Pjesnikova kob; Zbornik Domaća rič 14, Zbornik Domaća rič 15; Zadarska smotra br. 1-3; Zadarska smotra br. 4.


Bibliografija radova o Silbi
U bogatom programu Knjige Mediterana odmah poslije jednosatnog predstavljanja zadarskog Ogranka Matice hrvatske u izdavaštvu Naknada Bošković predstavljena je i knjiga Bibliografija radova o otoku Silbi, koju su predstavili dr. sc. Marijana Tomić i izvanredni profesor dr. sc. Ivica Vigato, također Zadrani.