Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Započela Međunarodna konferencija o arheologiji broda

27.09.2021. 11:49


Na Sveučilištu u Zadru jutros je s radom započela Međunarodna konferencija o arheologiji broda. Riječ je o događanju koje okuplja renomirane svjetske stručnjake u području povijesti pomorstva, etnologije i arheologije broda, a održava se od 1976. godine.
– Sveučilište u Zadru ponosno je na svoju šeststoljetnu tradiciju obrazovanja, ali i na kolege koji su aktivni u privlačenju znanstvenika iz cijelog svijeta u proučavanju važnih tema iz različitih područja života, prirode i kulturne baštine, posebice na Odjel za arheologiju kao jedan od najboljih odjela. Glavna tema je povezana s brodom i značenjem mora kao medija komunikacije, istovremeno i izvora života. Jadransko more tijekom povijesti je kao dio Sredozemlja bio važna poveznica između tri kontinenta, Europe, Afrike i Azije, a time i arena za komunikaciju među ljudima i kulturama. jadranskog mora kao dijela Sredozemlja. Plovidba je bila važna za razmjenu ideja, dobara, ideologija, religija. Zbog svega toga jako smo zainteresirani za proučavanje ove problematike i povezivanja s drugim znanstvenim disciplinama poput geografije, povijesti i povijesti umjetnosti, rekao je u uvodnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.
Uzvanike su pozdravili i izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi uime organizatora, ravnatelji Međunarodnog centra za arheologiju i Arheološkog muzeja Mladen Pešić i Jakov Vučić te uime gradonačelnika Grada Zadra pročelnica UO za kulturu i šport Dina Bušić.
ISBSA tradicionalno služi kao forum namijenjen napretku i razvoju znanstvene discipline arheologije broda. Izlaganja obuhvaćaju teme nedavnih otkrića, pomorske etnologije, eksperimentalne arheologije broda i metoda istraživanja. ISBSA16 će se usredotočiti na pregled upotrebe 3D tehnologija u dokumentaciji i interpretaciji brodova na arheološkim nalazištima.
Osim izlaganja uvaženih stručnjaka, program konferencije pruža popratna događanja namijenjena široj publici. Organizatori najavljuju otvorenje izložbe „Ploviti se mora: Jadranski tradicijski brodovi i barke“ Luciana Kebera, u ponedjeljak, 27. rujna 2021. godine s početkom u 19:30 u Muzeju antičkog stakla, javno predavanje arheologinje Bridget Buxton „Titanic in 2021“ u utorak, 28. rujna 2021. u 20:00 u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, te smotru tradicijskih brodova u gradskoj luci 1. listopada u večernjim satima.