Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Demonstracija starih pomorskih zanata i vještina oduševila Zadrane

Autor: Irena Jurjević

26.10.2007. 22:00
Demonstracija starih pomorskih zanata i vještina oduševila Zadrane

Foto: Zvonko KUCELIN



Na manifestaciji ZadarMore prikazani su starinski pomorski zanati i vještine. Stupanje brnestre demonstrirala je Ivanka Štampalija iz turanjskog KUD-a Maslina koja je pokazala kako se ta biljka priprema za kalafatavanje brodova, ali i za izradu konopa:
– Brnestra se prvo četrdeset dana namače u moru kako bi bila spremna za stupanje. Od nastale stupe rade se konopi i kalafatavaju se brodovi, pojašnjava Štampalija dodajući pritom kako “ovi današnji mladi ništa ne znaju”:
– Nama ništa nije bilo teško, dok ovi mladi danas kažu kako njima je, čudi se ova Turanjka. Od brnestre se inače izrađuju konopi i pletenice za kalafatavanje brodova. Izrada samog konopa nije naporna i radi se jako brzo, međutim, samo za jedan konop od deset metara potrebno je čak deset snopova brnestre koju treba prije toga i sakupiti, pojašnjava Štampalija. Za one koji ne znaju, kalafatavanje brodova označava umetanje stupe između drvenih rebara gajete kako u nju ne bi ulazila voda. Demonstracija kalafatavanja trebala je jučer biti prikazana i u Sv. Dominiku u sklopu izrade brodića koji bi naposljetku bio izložen ispred crkve, no ona je otkazana zbog lošeg vremena.
Ipak, usprkos kiši koja je organizatorima ponešto poremetila planove, građani su se jučer imali prilike upoznati s još dva drevna zanata. Joško Dujmović za tu prigodu pokazao je kako se pletu mreže od pruća, dok je Ante Čosić iz Dobropoljane “pjumbivao” konope i radio mornarske čvorove. U tome su mu asistirali i učenici Pomorske škole koji su, kao i prošle godine u sklopu manifestacije ZadarMore, održali radionicu pomorskih čvorova.