Kuhari se dokazuju u pripremi tune

Slika korisnika admin
kuhari
Ivan JAMIČIĆ
Natjecanju je predhodio zajednički obilazak grada sudionika "Zlatne tune"

Jučer je u hotelu Kolovare započelo natjecanje 11. kola Hrvatskog kuharskog kupa , "Zlatna tuna". Tradicionalno natjecanje kuhara, utemeljeno 2005. godine, nacionalno je kulinarsko natjecanje koje u središte svog interesa stavlja kuhara-pojedinca.

 U zadarskoj inačici Hrvatskog kuharskog kupa "Zlatnoj tuni" sudjeluje devet natjecatelja koji će imati zadatak pripremiti svečanu hladnu platu od mekušaca, toplo glavno jelo s prilogom od tunjevine, vina i kadulje te hladni desert od višnje maraške. Svoje će umijeće demonstrirati Tihomir Osredečki, Nikolina Lončar, Dragan Lizačić, Tomislav Hruban, Milan Grbac, Dragan Visković, Josip Vrsaljko, Tomislav Žmikić i Tomislav Karamarko. Ocjenjivat će ih članovi sekcije ocjenjivača HKS-a, eminentni kuhari Branko Čukelj i Marinko Jurešić te nutricionist Katarina Pentek. Žiri će poseban naglasak pri ocjenjivanju staviti na vanjski izgled i sastav jela te dakako okus.

Propozicije kupa propisuju 12 kulinarskih natjecanja godišnje diljem Hrvatske, a svaki je sudionik dužan demonstrirati svoje kulinarske vještine u pripravljanju svečane hladne plata, toplog glavnog jela s prilogom i deserta na zadanu temu. Svako natjecanje donosi bodove koji se zbarajaju ( sedam najuspješnijih rezultata), a ukupni pobjednik osvaja veliku kristalnu kuhaču i 10 tisuća kuna. Plasirani od 2. do 5. mjesta dobijaju male kristalne kuhače te novčane iznose od pet do tisuću kuna.

Kreativnija i složenija jela bit će posebno vrednovana, te i bolje nagrađena. Prvoplasirani, naime, dobija 2.000 kuna, drugoplasirani 1.500 kuna te trećeplasirani 1.000 kuna nagrade.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno