Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rekonstruiran put Maraschina do Londona

Autor: Ivan Stagličić

26.10.2008. 23:00
Rekonstruiran put Maraschina do Londona

Foto: Filip BRALA



Posljednji ovogodišnji dan dvotjedne manifestacije “Zadar more” okupio je mnoštvo Zadranki i  Zadrana na prostoru od mosta do “Maraschino bara” koji  su mogli više sati uživati u  zabavnom, veselom, poučnom  i korisnom – pravom morskom programu.
Dok su se odvijali hvalevrijedni napori ronalaca na čišćenju podmorja,  mnogobrojna publika natisnula se po mostu s nestrpljenjem iščekujući  početak veslačke regate kaića pod nazivom “Put Maraschina”. Nije bila riječ o tek običnom  nadmetanju u brzini  i snazi, nego o posebnoj disciplini kojoj je ime dato s razlogom. Naime, sudionici su morali izvršiti posebne zadaće, ukrcati bačvu i s  njome opisati rutu  koja je simbolički  predstavljala izvozni  put maraschina od  Zadra do Londona,  a na putu su morali  svladavati različite  zapreke: uzeti izvoznu dozovolu u Mletcima, opskrbiti se ribom, izbjeći kugu u  Marseilleu te odoliti  gusarskim napadima kod Lisabona,  što je sve bilo predočeno u uvali Jazine gdje se natjecateljima na putu ispriječio i pravi gusarski brod s naoružanim gusarima.
U regati su sudjelovali “Prješka gajeta” s posadom  Matko, Ive i Domagoj, u bateli Jakov i  Leo iz Turnja, kaić  barba Frane i barba  Roše i batela Zvone  i Mira. Utrka je bila  izuzetno slikovita jer su svi  sudionici na sebi imali povijesne kostime, a osim toga  bila je i napeta i zanimljiva do  samoga kraja. Nije nedostajalo ni sudara vesala, odgurivanja i najvećih naprezanja,  a valjalo je izdržati i borbu s  gusarima. Pobjednik se tako  odlučio u posljednjim sekundama regate, budući da se  pobjednika moglo proglasiti  tek nakon što posada uspije  iskrcati bačvu na kopno koje  je predstavljalo London. U  tome su u “foto finišu” uspjeli  članovi posade “Priješke gajete”, kojima je međutim na  kraju ocjenjivački sud ipak  oduzeo tu titulu i dodijelio je  drugoplasiranima Jakovu i  Leu Mandiću iz Turnja, s  obrazloženjem da su posade  svih kaića bile sastavljene od  dva člana, dok je Prečana bilo  troje. Pobjednici su za nagradu dobili besplatan tečaj  ronjenja na Ronilačkoj akademiji Kristijana Curavića koja počinje svoje djelovanje i u  Zadru.