Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rezultat pokrio sve slabosti

Autor: Ivan Knežević

26.10.2008. 23:00
Rezultat pokrio sve slabosti

Foto: Filip BRALA



Zadar je, očito, još u razdoblju za koje je trener kazao da je razdoblje ispod 100 postotne spremnosti
I što sad!? Treba li baš svakoj pobjedi gledati u zube? Najvažnije, rekao je Aco Petrović, jest da je Zadar dobio. U redu, s aspekta prikupljanja bodova to jest tako i nikako drugačije. Ali, igra koju je Zadar prikazao nije bila na razini zadovoljavajuće. Na stranu činjenica da je Zadar protiv Heliosa uvijek imao problema, u subotnjoj se utakmici, ipak, očekivalo puno više. Premda bi to mogla biti i posebna tema, potpuno je ovdje irelevantno koliko je koji igrač ubacio poena ili koliko je koji igrač igrao. Ili koliko je koji skočio, itd. Igra u 40 minuta, blago rečeno, nije oduševila gotovo pet tisuća ljudi koliko je došlo u subotu. Dobar dio i zato što je prije utakmice Petrović poručio: Ljudi, dođite gledati Zadar!
Dva su temeljna problema koja su mučila Zadrane u predstavi protiv Domžalčana. Prvi bijaše silna propusnost obrane u prvoj četvrtini, drugi slabašan ili nikakav protok lopte i izostanak kreacije. Obrambeno djelovanje sastoji se od mnoštva elemenata, pa na obrambenu djelotvornost utječe i to što se i koliko učini u napadu. Sad, Zadar jest ubacio 21 poen u prvoj četvrtini i taj podatak naoko nije loš, ali odmah se vidjelo da u napadu šepa i da previše toga ovisi o učinku Dejana Ivanova. Slično je bilo i u Beogradu protiv Partizana. S druge strane Helios je dobar dio svojih napada završio tzv. lakim poenima, imali su i tri trice, te nesmetano poentiranje ispod obruča. Početkom druge četvrtine promijenio se intenzitet igre jer su igrači Zadra postali brži, eksplozivniji, bili su bliže suparniku, bolje su skakali. U međuvremenu je Petrović i mijenjao, prvo je bio ušao Dixon, pa Johnson, pa Gečevski, dok je Rančić u petorci otvorio početak druge četvrtine, a jedna od bitnijih zamjena u drugoj četvrtini bila je kad je Perić ušao umjesto Ivanova u 17. minuti. Ne zato što je Ivanov bio slabašan. Dapače, bio je veoma dobar, ali je Perićevim ulaskom igra Zadra dobila i sadržajno i na intenzitetu. U cjelini, nekako je Zadar uspio stvoriti prednost na poluvremenu za što mu je trebalo puno snage i koncentracije, puno više u malo minuta jer je u početku bilo nedovoljno dobro.
Jedna od namjera Ace Petrovića, vidjelo se, bila je i da u ovoj utakmici inkorporira (tako on voli reći) Marlona Garnetta. Poslije sjajnog izdanja protiv Bosne u nastupnoj utakmici, Garnett se zagubio. Ovdje je bio u početnoj postavi, pa otišao na klupu, pa se vratio u 21. minuti i bio na parketu do 27. dok umjesto njega nije ušao Stipčević. Iza toga Petrović ga više nije vraćao i Marlon je u svojih 17 minuta upisao 0 – 3 iz igre, jednu asistenciju… Druga njegova uzastopna utakmica s ništa poena, ali uz važnu napomenu da protiv Heliosa i ne bijaše odviše u prigodi pucati. Iz jednostavnog razloga što nije ni dobio prave lopte, takve kakve treba dobivati šuter poput njega. Tu zalazimo u sadržaj većine Zadrovih napada i dolazimo do spoznaje da je bilo premalo dobro osmišljenih akcija na čijem će kraju netko iz petorke imati otvoreni šut. Broj ispucanih lopta (60)iz igre neće to sam po sebi potkrijepiti, ali i Petrović je poslije govorio o razdobljima bez košgeterskog učinka s bokova. Dio razloga svakako jest nedovoljna preciznost, ali je dio i u tomu što su poneki igrači na bokovima visjeli  besposleni. Jer nisu bili dobili lopte. Pa i Garnett.
Bilo je još podosta pojedinosti u igri Zadra o čemu bi se dalo zboriti kao o nedovoljno dobrima ili slabima, ali valja vjerovati da će Petrović sa suradnicima sve ono što je detektirao kao takvo, znati u bliskoj budućnosti otkloniti. Ili da će znati što treba napraviti da bi puno stvari došlo na svoje mjesto. Zadar je, očito, još u razdoblju za koje je trener kazao da je razdoblje ispod 100 postotne spremnosti. I nije to ništa čudno, nije ni zabrinjavajuće jer je rezultat (i u subotu) pokrio puno toga.