Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ribe ima – reda nema!

Autor: Ivan Stagličić

26.10.2008. 23:00
Ribe ima – reda nema!


Lav Bavčević je upozorio na činjenicu o kojoj se malo govori, a to je da ulaskom Hrvatske u EU more ostaje dio suvereniteta RH, ali riba više nije dio toga suvereniteta i ona postaje europska


Na manifestaciji “Zadar more” u crkvi Sv. Donata održana je tribina pod naslovom “Zadarsko ribarstvo – jučer, danas, sutra”, koje je simbolično otpočelo čitanjem dokumenata o zadarskom ribarstvu iz desetoga stoljeća koje je okupljenima pročitao glumac Zlatko Košta.
– O ovoj temi mogli bismo cijelu zimu organizirati niz predavanja pa bi se moglo nešto i naučiti. Od ove povelje koju smo malo prije čuli pa sve do današnjih dana na ovom prostoru događale su se vrlo zanimljive stvari vezane uz ribolov, uzgoj, promet i preradu ribe, kazao je u početku svoga izlaganja Tomislav Vodopija, podsjetivši okupljene da su još Rimljani ovdje započeli s uzgojem ribe i to na Kornatskom arhipelagu.
Vodopija je iznio niz zanimljivih podataka vezanih uz ribarstvo u svim njegovim oblicima, istaknuvši pritom kako je u svim oblicima bavljenja ribom na zadarskome području još od davnine uvijek postojao zakonom uređeni odnos te više puta istaknuo rečenicu koja karakterizira današnje stanje: ribe ima – reda nema!
– Budućnost hrvatskog ribarstva, to je poluznanost, polupolitika, a poluželja, otpočeo je svoje izlaganje drugi sudionik Lav Bavčević, koji je također upozorio na jednu činjenicu o kojoj se malo govori, a to je da ulaskom Hrvatske u EU more ostaje dio suvereniteta RH, ali riba više nije dio toga suvereniteta i ona postaje europska.
– Hrvatska samo ukoliko je sposobna i organizirana to koristiti, moći će iskoristiti, ukoliko ne, to će pravo morati prepustiti drugim europskim ribarima, upozorio je Bavčević koji je u svome izlaganju iznio niz podataka o bliskoj prošlosti ribarstva u ovome području i mogućim smjernicama razvoja u budućnosti, temeljeno na Strategiji razvitka Zadarske županije prihvaćenoj u prosincu 1999. na Županijskoj skupštini.
U nastavku večeri, bio je prikazan i dokumentarni film Ante Granika, “Brest 2008. – Festival mora i mornara.”