Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani za zimski odmor biraju austrijska i talijanska skijališta

Autor: Teuta Babajko Jamičić

26.10.2008. 23:00
Zadrani za zimski odmor biraju austrijska i talijanska skijališta


Nassfeld u Austriji te Andalo i Kronplatz u Italiji najpopularnija su skijališta na kojima će većina Zadrana provesti zimski odmor tijekom hrvatskog skijaškog tjedna, od 3. do 10. siječnja sljedeće godine, kaže Dea Lastić, glasnogovornica “Generalturista”


Najveća svjetska kriza u najnovijoj povijesti, koja je uvelike srozala standard prosječnog hrvatskog građanina, čini se kako nije ostavila traga na džepovima ljubitelja zimskih radosti. Naime, prema svjedočenjima turističkih agenata, prodaja skijaških aranžmana, do sredine listopada premašila je sve rekorde i iznenadila i najveće optimiste, tako da je već sada prilično izvjesno kako će ove sezone na prestižnim skijalištima, zimskih odmor provesti oko 260 tisuća Hrvata!
Aranžmani s lokalnim polascima
Tercet najjačih agencija, “Generalturist”, “Atlas Airtours” i “Kompas”, čije skijaške aranžmane nude vodeće zadarske turističke agencije, ne krije zadovoljstvo postignutim rezultatima, jer oni su najbolji pokazatelj da iz godine u godinu raste broj Hrvata koji odlaze na skijanje. Tako je, primjerice, agencija “Generalturist”, koja je s ponudom za zimsku sezonu krenula još u rujnu, do sredine listopada prodala 30 posto skijaških aranžmana više nego lani, što potvrđuje kako Hrvatska prati europske trendove. Hrvatski skijaški tjedan, kako se popularno naziva vrijeme nakon Nove godine kada većina Hrvata odlazi na skijanje, ove sezone “pada” od 3. do 10. siječnja 2009. godine. Tada će i većina Zadrana na zimski odmor, a kako saznajemo u Generalturistu, najtraženiji skijaški aranžmani su oni s lokalnim polascima, odnosno autobusnim polascima iz Zadra.
– Nassfeld u Austriji te Andalo i Kronplatz u Italiji najpopularnija su skijališta na kojima će većina Zadrana provesti zimski odmor tijekom hrvatskog skijaškog tjedna, od 3. do 10. siječnja sljedeće godine, kaže Dea Lastić, glasnogovornica “Generalturista” te pojašnjava kako sva tri skijaška aranžmana uključuju autobusni prijevoz iz Zadra, što je Zadranima vrlo važno prilikom odabira odredišta za zimski odmor.
Što se tiče cijena, primjerice aranžman u skijalištu Nassfeld, koji uključuje organizirani autobusni prijevoz iz Zadra te sedam polupansiona i šestodnevnu skijašku kartu, po osobi stoji 4.990 kuna. Inače, Nassfeld je jedno od najpopularnijih i najposjećenijih skijališta koje se nalazi na granici austrijske Koruške i Italije, a od Zagreba je udaljeno 325 kilometara.
Sezona do kraja ožujka
Najpopularnije mjesto na skijalištu je Tropollach, selo udaljeno od Hermagora sedam kilometara iz kojega na skijališta kreće čuvena gondola Millenium Express koja do skijališta vozi desetak minuta. Samo skijalište je na nadmorskoj visini od 600 do 2.020 metara te ima 110 kilometara numeriranih staza, što olakšava snalaženje na onima koje se prostiru kroz nekoliko brda. Staze su vrlo raznolike po konfiguraciji, no uglavnom crvene te uvijek pokrivene topovima zbog čega nema straha od nedostatka snijega. Prirodni i umjetni snijeg se miješaju, a podloga dobro podnosi čak i visoke temperature pa sezona traje i cijeli ožujak. Stazama prevozi pet gondola, osam sjedežnica i 17 vučnica, a najpoznatija je Milenijska staza koja je duga 7 kilometara te kreće od početne stanice Millenium Expressa, smještene u samom centru skijališta. Uz to, postoje i dva snowboard parka.
– Talijansko skijalište Andalo stvoreno je za veselu obiteljsku zimu. Poslije uzbudljivih spustova, predviđeno je opuštanje uz čašu kuhanog vina te glazbu u pubu Rindole ili ples u klubu La Flaca. Samo skijalište ima 50 kilometara skijaških staza te 11 kilometara za skijaško trčanje i snowboarding.
Na skijalištu su dvije gondole, 15 sjedežnica i dvije vučnice te je opremljeno skijaškim topovima. Većina staza je crvena, samo jedna crna, navodi Lastić, te ističe kako su cijene u Andalu povoljne s obzirom da uključuju smještaj u vrhunskim objektima, tako da primjerice sedam polupansiona stoji 2.600 kuna po osobi.
Otplata na 36 rata
Uz to, u Andalu, “Generalturist” ima svoj skijaški klub koji članovima omogućava razne pogodnosti među kojima je i šestodnevna škola skijanja na hrvatskom jeziku, koja stoji 1.020 kuna po osobi. Preko agencije, također, može se kupiti šestodnevna skijaška karta koja košta 1.110 kuna.
– Kronplatz je jedno od hit skijališta na koje se dolazi skijati, ali i pokazati. Naime, iznimno je omiljeno u vrijeme hrvatskog tjedna kada ga preplave skijaši iz svih krajeva Hrvatske, pa tako i Zadra, što i ne čudi zbog njegove blizine i popularnosti. Smješteno je na visini od 813 do 2.275 metara, a što se tiče staza, najviše je plavih, zatim crvenih te pet crnih. Uz to, posebno je uređeno i oko 150 kilometara staza za skijaško trčanje, a nedaleko je i legendarni, svjetski poznati biatlon centar Antholz – Anterselva, kaže Dea Lastić, te dodaje kako je najpopularniji Magic Ski paket, sezonska novost koja, uključujući četiri polupansiona, stoji 3.820 kuna po osobi, u kojemu korisnici Sporthotela Winkler, nakon odmora dobiju na dar skije s vezovima.
No, za Kronplatz se nude i povoljniji aranžmani, primjerice sedmodnevni najam apartmana po cijeni od 2.800 kuna.
Uz Nassfeld, Andalo i Kronplatz, dio Zadrana će zimski odmor provesti i na mariborskom Pohorju, austrijskom skijalištu Kreischber i San Martinu di Castrozza u Italiji.
Zahvaljujući raznolikim mogućnostima plaćanja – karticama i čekovima, interes za skijanje među Zadranima iz godine u godinu raste. Većina Zadrana skijaške aranžmane plaća na 12, odnosno 18 rata, no ima i onih koji sedam dana na snijegu otplaćuju i 36 mjeseci.