Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Čazmatrans ispada iz igre zbog duga

Autor:

26.10.2009. 23:00
Čazmatrans ispada iz igre zbog duga

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tvrtka Olvin iz Zadra, koja je voljna preuzeti svih 23 radnika i zainteresirana je za prijevoz putnika, u svom je prigovoru na rezultate natječaja navela kako sumnjaju da je tvrtka Čazmatrans Nova dužna državi oko osam milijuna kuna. Ministarstvo je te tvrdnje provjerilo i utvrdili su da je istina.


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dobilo je od Porezne uprave Ministarstva financija očitovanje da potvrda o plaćenim davanjima državi koju je u sklopu dokumentacije u svojoj ponudi priložila tvrtka Čazmatrans Nova nije izdana od Porezne uprave, rekla je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i time potvrdila sumnje nekadašnjih djelatnika Contusa, ali i tvrtke Olvin, kako Čazmatrans Nova ima dugovanja prema državi.
Halužan je dodala kako se zbog ovoga može pretpostaviti da dug ipak postoji, međutim više od ovoga nije mogla reći jer su svi daljni postupci u rukama Porezne uprave.
 – Još ne znamo što će dalje biti jer o tome mora odlučiti izborno povjerenstvo. Naime, ono bi se trebalo sastati u srijedu te odlučiti hoće li poništiti ovaj natječaj pa opet raspisati novi, ili će samo od ponuđača s ovog natječaja izabrati najboljeg, rekla je jučer Marina Halužan.
Podsjetimo, tvrtka Čazmatrans Nova na ponovljenom je natječaju dobila koncesiju za nekadašnje Contusove linije za prijevoz putnika prema Zagrebu, SplItu i Zrenjaninu. U natječaju je, između ostalog, bilo naglašeno da se predaju dokumetni koji potvrđuju kako su zainteresirane tvrtke podmirile sva dugovanja prema državi, te kako su voljne zaposliti sve nekadašnje radnike Contusa. Na natječaj je pristiglo 11 ponuda, a ponuda tvrtke Čazmatrans Nova odabrana je jer je zadovoljila obvezne kriterije i najkvalitetnije ispunila osnovne kriterije, a to su preuzimanje zaposlenika prethodnog prijevoznika Contus d.d. Zadar, starost autobusa i cijena karte, kao što je bilo navedeno u javnom pozivu.
Međutim, tvrtka Olvin iz Zadra, koja je voljna preuzeti svih 23 radnika i zainteresirana je za prijevoz putnika, u svom je prigovoru na rezultate natječaja navela kako sumnjaju da je tvrtka Čazmatrans Nova dužna državi oko osam milijuna kuna. Ministarstvo je te tvrdnje provjerilo i utvrdili su da je istina. O tome što će biti dalje odlučivat će se sljedećih dana. Direktora tvrtke Čazmatrans Nova Dragana Marinovića, unatoč brojnim nastojanjima nismo uspjeli dobiti.
Inače danas je na Trgovačkom sudu u Zadru održano prvo ispitno i izvještajno ročište u stečajnom postupku tvrtke Contus na kojem se utvrdio iznos potraživanja te broj vjerovnika, a potom je stečajni upravitelj Milan Ljubičić iznio stanje u tvrtki te koje su sljedeće radnje koje će se poduzeti.
 – Bilo je oko 32 milijuna kuna potraživanja, od kojih je oko 23 milijuna kuna priznato, a od toga je oko 11 milijuna dug prema državi. Velik broj potraživanja je osporen jer su novci bili traženi od tvrtke, ali u biti su trebali biti traženi od Jage Kozine, rekao je sudac Josip Novak, glasnogovornik Trgovačkog suda u Zadru. On je dodao kako je na izvještajnom ročištu odlučeno da se formira odbor vjerovnika koji će procijeniti u koje će parnice ići protiv onih koji duguju Contusu novce, te u koje će ići parnice za pobijanje pravnih radnji stečajnog dužnika.
Na ročištu su vjerovnici odlučili kako neće smijeniti stečajnog upravitelja Milana Ljubičića, protiv kojeg je prije nekoliko dana podignuta kaznena prijava zbog nesavjesnog rada i počinjenih propusta tijekom stečajnog postupka. On je na ročištu izvijestio okupljene o svemu što se dogodilo i nitko nije imao ništa protiv toga da on dalje nastavi s radom.
Sudac Novak je najavio kako će najvjerojatnije i dalje zaprimati potraživanja vjerovnika te će se uskoro sastati skupština vjerovnika, čime će stečajni postupak ići dalje.