Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Djecu oduševio “Piko u svemiru”

Autor: Petra Mičić

26.10.2009. 23:00
Djecu oduševio “Piko u svemiru”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ova slikovnica je prevedena na japanski, ali još uvijek nije obljavljena u Japanu te je u tijeku prijevod i na njemački jezik. Ovo predstavljanje je organizirano u sklopu Mjeseca hrvatske knjige i veoma mi je drago da sam i ja dio te hrvatske priče, kazala je autorica Manuela Vladić-Maštruko


U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održano je predstavljanje dječje slikovnice “Piko u svemiru”, autorice Manuele Vladić-Maštruko.
Autorica je slikovnicu prezentirala pomoću videozida i zanimljivih prezentacija, a sve kako bi djeci bolje dočarala slikovnicu, svijet u svemiru i planete. Predstavljanju su nazočila djeca drugih razreda Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje iz Zadra. Djeca su autorici postavljala pitanja te nudila zanimljive odgovore na pitanja o svemiru.
– Ovo je prvi put da sam u Zadru imala predstavljanje slikovnice na ovakav način, a inače volim predstavljati svoje slikovnice na način koji je zanimljiv i poučan djeci i koji će zadržati njihovu pozornost. Ipak u Zadru često vodim likovne radionice i to u Gradskoj knjižnici Zadar. Ova slikovnica je prevedena na japanski, ali još uvijek nije obljavljena u Japanu te je u tijeku prijevod i na njemački jezik. Ovo predstavljanje je organizirano u sklopu Mjeseca hrvatske knjige i veoma mi je drago da sam i ja dio te hrvatske priče, kazala je autorica Manuela Vladić-Maštruko.
Autorica trenutačno radi na ilustraciji slikovnice “Krijesnica Svjetlica”, autorice Maje Brajko Livaković, a u pripremi je i autorski rad “Mauro plavetni kit”.
– Nekoć sam intenzivno i često slikala, a kada sam postala majka dviju djevojčica, počela sam intenzivno pričati pričice i tako sam ih poželjela i ilustrirati. Svoju prvu slikovnicu objavila sam 2001. godine i od tada stalno radim na ilustriranju i pisanju slikovnica. Moram naglasiti da je ovo divan posao koji me održava u stalnom životnom optimizmu i pozitivizmu, a osim lijepe strane života pokušavam djeci na poučan način pokazati i neke probleme u životu te kako ih riješiti. Ustvari, htjela bih djeci ukazati na mogućnost izbora i pozitivnog rješenja nekih negativnih stvari, kaže autorica, dodajući da je jasno da se ovaj posao podcjenjuje.
– Što se tiče materijalne strane, s ovim poslom nikad neću zaraditi velike novce, ali sam iznimno radosna i zadovoljna jer je ovo moje poslanje i moje ispunjenje, ističe Maštruko.
Na kraju predstavljanja djeca su dobila i mali dar, fotografiju prvog čovjeka na Mjesecu na koju mogu zalijepiti i svoju sliku.


 O AUTORICI




Manuela Vladić-Maštruko rođena je 1962. godine. Odrasla je u Zadru, školovala se u Zagrebu gdje je 1985. godine diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Priredila je 23 samostalne izložbe i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz profesionalni umjetnički rad bavi se praktičnim i istraživačkim radom u području dječeg likovnog stvaralaštva. Autorica je brojnih multimedijalnih projekata za djecu i odrasle. Surađuje s muzejima i galerijama u osmišljavanju i vođenju pedagoških programa vezanih uz muzejske sadržaje. Napisala je i ilustrirala 7 autorskih slikovnica, kao što su “Brojko”, “Pustolovina pauka Ota”, “Pauk Oto “, “San o moru”, “Snježna kraljica”, “Prašnjavko” itd. Za svoj umjetnički rad primila je nekoliko nagrada i priznanja.