Gračac bi želio biti grad

Slika korisnika admin
gracac_napredak
Vedran SITNICA
Svečanost u prostorijama Napretka

Župan Stipe Zrilić jučer je bio u radnom posjetu Općini Gračac. Uz pročelnike Danijela Segarića i Ivana Šimunića te Nives Kozulić sastao se s načelnikom Goranom Đekićem i suradnicima, nakon sastanka posjetili su HKD "Napredak" te obiteljska gospodarstva "Kesić" i "Puškar". Radni sastanak trajao je nešto više od jedan i pol sat, a raspravljalo se o raznim problemima u kojima se nalazi Općina Gračac, nakon čega su župan i načelnik dali izjave za novinare.

- Došli smo na poziv načelnika kako bismo se dogovorili o zajedničkim aktivnostima u rješavanju problema i rješavanju razvojnih projekata na području općine Gračac. Ova Općina je specifična i po tome što je veliko područje, broj naselja, a nema veliki broj žitelja što uzrokuje probleme. Ovdje sam bio s pročelnicima odjela i ravnateljem županijske uprave za ceste te ravnateljicom ureda za prostorno planiranje jer su se određene teme ticale i njihove djelatnosti, rekao je Zrilić te napomenuo kako je obećao da će biti aktivni u rješavanju glavnih problema.

Goran Đekić, načelnik Općine Gračac rekao je kako je on načelnik teritorijalno najveće općine u Hrvatskoj, koja je čak veća od nekih županija.

- Danas smo razgovarali o dosta bitnim temama. Od župana smo dobili podršku da Gračac dobije status grada, čime bi uspjeli riješiti probleme, jer bi imali redovnu potporu države. Razgovarali smo o problemima u infrastrukturi, tu su ceste, javna rasvjeta i sve te probleme rješavamo. Dobili smo potvrdu ravnatelja županijskih cesta da ćemo više surađivati. Prostorni plan donijeli smo prvi put 2007. godine, bez njega ne bi mogli ništa raditi, postojale su neke greške tako da nam je Nives Kozulić rekla kako će nam pomoći. Jedna od tema bila je i program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i tu nam je pročelnik obećao pomoć, rekao je Đekić dodajući kako se zahvaljuje Županiji na pomoći koja je i do sada bila velika.

- Županija je obećala i pomoć u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, što će pomoći mještanima Gračaca. Radi se i zajednički projekt koji se financira iz pretpristupnih fondova EU, a to je zaštita rijeke Une, prekogranična suradnja i stavljanje tog prostora u funkciju za stanovništvo, rekao je Zrilić.

Nakon što su župan Stipe Zrilić i načelnik Đekić dali izjave postavljena su i pitanja, a jedno od prvih bilo je kada bi bila realna mogućnost da Gračac dobije status grada.

- Status se određuje Zakonom o područjima županija, gradova i općina. Ne znam koliko je općina bila aktivna u tom pogledu, ali nama ne smeta da Gračac dobije status grada, ako će im to pomoći u financijskom smislu. Tu se radi o izmjeni zakona, a zna se koja je tu procedura, rekao je župan Zrilić.

Ima li zanimanja za korištenje poljoprivrednog zemljišta, kad bi se omogućilo i na koji način?

Zemljište koje smo mi spominjali većinom se odnosi na pašnjake i tu bi vlasnik trebala biti država, ali jedan dio nije ni upisan i to je problem, odnosno nisu riješene pretpostavke za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. Jedan manji dio su poljoprivredne površine koje se mogu staviti u funkciju stočarstva i voćarstva. Sve što je potrebno županija će napraviti. Koliki je interes to ne znamo, mislim da nije zadovoljavajuće i da bi trebalo biti bolje, rekao je župan Zrilić.

Koliko je financijskih sredstava potrebno da bi Gračac funkcionirao normalno?

- Naš je problem infrastruktura i održavanje puteva, rasvjete i vodocrpilišta. Tu trošimo sredstva, a općina je velika i komunalno poduzeće ne uspjeva sa starim komunalnim vozilom sve stići, kaže Đekić dok je župan Zrilić dodao i kako je u Gračacu veliki broj nezaposlenih te da treba razvijati gospodarstvo, a prvenstveno poljoprivredu.

Nakon radnog sastanka župan je posjetio HKD "Napredak" gdje ga je dočekala predsjednica Ankica Rosandić, a djevojčice iz mlađih skupina otplesale su nekoliko kola. Kako je Gračac mjesto u kojemu se počinje razvijati eko-turizam posjećena su i dva obiteljska gospodarstva "Kesić" i "Puškar".

 GRAČAC DOBIO 200 TISUĆA KUNA OD VLADE RH

Gračac je jedna od 11 općina koja je dobila pomoć od Vlade RH u iznosu od 200 tisuća kuna. Novac je namijenjen prvenstveno krpanju za plaće, male komunalne akcije i sve ono što bi općina trebala imati novca i bez bilo čije pomoći. Načelnik Đekić rekao je za što je planirana potrošnja tog novca.

- Novac planiramo utrošiti za nabavku goriva i sufinanciranje projekata koji su nam u tijeku. Jedan od projekata je četiri rute sira, vrijednost tog projekta je 142 tisuće eura, a mi bi trebali financirati s 25 posto. Kako smo već isplanirali lokaciju, pretpostavljali smo da će 25 posto biti dovoljno, no naknadno smo shvatili da neće i dolaze nam malo veći troškovi, kaže Đekić dodajući kako je to projekt sirane u kojemu bi korist imali proizvođači mlijeka.

Napretku još nije vraćen prostor

Župan Stipe Zrilić posjetio je HNK Napredak gdje su ga dočekali predsjednica Ankica Rosandić i neki od članova. Predsjednica je podsjetila okupljene kako im je prošle godine odlukom općinskog vijeća oduzet prostor i stavljen na raspolaganje poglavarstvu.

- Osnovani smo 2000. godine u Gračacu i imamo nekoliko skupina. Njegujemo običaje Slavonije, Like i Bosne, izdali smo tri knjige i bavimo se mnogim aktivnostima. Prošle godine vijeće nam je oduzelo prostor, žalili smo se, ali nismo dobili nikakvu odluku, rekla je Rosandić dajući riječ županu Zriliću koji je rekao kako je i on član HKD Napredak.

- Ja sam također član HKD Napredak, a učlanio sam se u glavnoj zgradi u Sarajevu kod gospodina Topića i s te strane imam vam obvezu pomoći. Zamolio bih načelnika da shvati važnost Napretka i da se nađe zajednički jezik oko ovog prostora. Nekad se govori kako je prostora puno, a nekada da ga je malo, ja mislim da ga ima za sve tako da načelniče ako možete pogledajte važnost Napretka kako bi ove cure mogle pokazati svoje plesove i pjesme. Kao župan obećavam da ćemo vam pomoći financijski, rekao je župan Zrilić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika fraramia
Lijepa slika!!!! Najljepsa je miljacicka nasa ,prva sa lijava...slatkica mala. :)