Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Krv je zlato

Autor:

26.10.2009. 23:00
Krv je zlato

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ne može svatko biti darivatelj krvi. Osoba koja daruje krv mora biti zdrava, ali i voljna na taj humani čin. Zadarska županija ima gotovo 160.000 stanovnika, ali samo 3.500 dobrovoljnih darivatelja krvi. Poseban je osjećaj dati krv jer znaš da si pomogao nekom spasiti život rekla je dr. Ivna Lucin, specijalist transfuziologije na Odjelu tranfuziologije Opće bolnice Zadar


Krv predstavlja zlato, bogatstvo zemlje, velik broj darovane krvi znači da ima puno mladih i zdravih ljudi, a svatko tko je barem jednom dao krv zna kako je to poseban osjećaj jer znaš da si pridonio spašavanju nečijeg života, rekla je dr. Ivna Lucin, specijalist transfuziologije na Odjelu tranfuziologije Opće bolnice Zadar. S njom smo razgovarali povodom Međunarodnog dana dobrovoljnih darivatelja krvi, a koji se u cijelom svijetu obilježava 25. listopada od 1963. godine.
Dr. Lucin je rekla kako zadarska transfuziologija godišnje skupi oko 6.000 doza krvi, što je i više nego dovoljno za kapacitete zadarske bolnice. Ovako velik broj doza mogu zahvaliti dobrovoljnim darivateljima krvi koji nesebično daju ovu dragocijenu tekućinu i nekoliko puta godišnje. Inače, timovi zadarskog odjela transfuziologije od 1995. godine tri puta tjedno odlaze na terene po cijeloj Zadarskoj županiji i sudjeluju u brojnim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi. Gdje god da odu dobro su primljeni, a po akciji znaju skupiti od 30 do 40 doza krvi, što su jako dobri rezultati.
 – Ljudi više vole darivati krv u sklopu organizirane akcije koje najčešće organiziraju župe ili udruge, kao što je udruga Kalelarga s kojom jako dobro surađujemo. Oni su nam jedni od najvećih donora jer tijekom pojedine akcije skupe i do 200 doza krvi, što je izvrstan rezultat, rekla je dr. Lucin. Ona je dodala kako zahvaljujući dobrom radu udruga, Crvenog križa, župa i bolnice, u zadarskoj bolnici gotovo nikad nije nestalo krvi. Kaže kako se većina “stalnih” darivatelja uglavnom poznaje, a nekad, ako se dogodi da pojedine rijeđe krvne grupe nestane, telefonski zovu darivatelje s tom krvnom grupom da dođu darivati krv, što oni vrlo rado učine.
 – Ne može svatko biti darivatelj krvi. Osoba koja daruje krv mora biti zdrava, ali i voljna na taj humani čin. Zadarska županija ima gotovo 160.000 stanovnika, ali samo 3.500 dobrovoljnih darivatelja krvi. Poseban je osjećaj dati krv jer znaš da si pomogao nekome spasiti život i zato pozivam sve zainteresirane da se u studenom i prosincu odazovu na akcije darivanja krvi. Posebno zovem one koji nikad nisu davali krv da dođu i vide da se nemaju čega bojati i da se uvjere kakav je osjećaj spasiti nečji život. Čestitam svim darivateljima njihov dan, dan humanosti i anonimnosti i hvala im za svaku dozu koju su dali, zaključila je dr. Lucin.