Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nadinjanka Javorka Vrsaljko prva pratilja najuzornije hrvatske žene

Autor: Nenad Marčina

26.10.2009. 23:00
Nadinjanka Javorka Vrsaljko prva pratilja najuzornije hrvatske žene

Foto: Nenad MARČINA



Nadinjanka Javorka Vrsaljko proglašena je prvom pratiljom Izbora “Najuzornije hrvatske žene 2009.” održanog u Otočcu u prostorijama Gackog pučkog otvorenog učilišta a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Lentu ovogodišnje pobjednice za najuzorniju hrvatsku ženu osvojila je Davorka Šajina, predstavnica Istarske županije, a treće mjesto pripalo je Ani-Mariji Senjan sa područja Koprivničko-križevačke županije.
Prema ocjeni ocjenjivačkog suda, kojega je predvodila prošlogodišnja pobjednica Marijana Marincel, i ostale dvije predstavnice iz Zadarske županije, Kruševljanka Verica Jurjević i Cerovčanka Višnja Puškar zauzele su visoke pozicije – samo za jedan bod bile su lošije od trećeplasirane Ane-Marije Senjan.
Nadinjanka Javorka Vrsaljko majka je troje djece, sina Ivana i kćeri Božene  i Ivanke. Suprug Mile Vrsaljko član je benkovačkog KUD-a “Branimir”. U  zajedničkom domaćinstvu živi sa svekrvom Stojom i svekrom Božom.  Obitelj se bavi poljoprivredom, posjeduje plantaže maslina, višnji, maraski i  vinograda. Uzgajaju ovce, purane i ostalu perad,  tržišni proizvod im je  maslinovo ulje, vino, grožđe, povrće… U slobodno vrijeme, naglašava  Javorka, izrađuje narodne nošnje. Njezina obitelj šampion je u kategoriji  ekstra djevičanskog ulja za 2007. godinu na Sabatini.
Izbor koji je ove godine jubilarni, deseti po redu održava se od 2000. godine i veže se uz Svjetski dan seoske žene koji se obilježava 15. listopada. Prije samog natjecanja članovi ocjenjivačkog suda ocjenjivali su urednost gospodarstva predstavnica, gostoljubljivost te proizvod po izboru kandidatkinje. Na dan samog izbora svaka kandidatkinja predstavila je svoj izložbeni stol prepun tradicijske dekoracije i domaćih proizvoda.
Osim što su se natjecateljke predstavile u tradicionalnim narodnim nošnjama svojeg mjesta, odgovarale su na postavljena pitanja članova stručnog ocjenjivačkog suda.