Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Odbojkaški salto natrag

Autor: Nebojša Gunjević

26.10.2009. 23:00
Odbojkaški salto natrag

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Da mi je netko rekao prije početka prvenstva da ćemo nakon tri kola biti prvi na ljestvici s osam bodova, rekao bih mu da je lud – rekao je Marin Masnić, trener Zadra nakon utakmice u Bibinjama gdje je Zadar mimo očekivanja došao kod neugodnog protivnika do treće uzastopne pobjede. Dobro upućeni iz kluba kažu da predsjednik kluba Robert Kresoja nije ni u snu mislio da će njegov muški sastav trijumfirati u susjedstvu, računajući na to kako je Zadar prijašnjih godina i s boljom momčadi gubio na tom teškom gostovanju te da Bibinjci imaju silno pojačanje na klupi, proslavljenoga Ivicu Jelića, pa je zbog toga obećao momčadi i vodstvu večeru ukoliko pobijede u Bibinjama.
Marin Masnić opovrgava da bi to bili motivi predsjednika kluba, ali, bilo kako bilo, Kresoja je odmah u susjednom Sukošanu častio svoju momčad. Na večeri nije bio ženski tim jer ih je Šibenik išibao 3:0, premda su se djevojke nadale pobjedi – tako “višnje” ostaju na lijepe dvije pobjede iz prva dva kola u svojoj dvorani, a u sljedećim ćemo kolima vidjeti koliki je stvarni kapacitet ove jako mlade ekipe za koju su i oscilacije nešto prirodno.
Teška Kindina ozljeda
Marin Masnić ističe kako su u momčadi pred susret s Goranom imali velikih problema u prva dva kola, premda su u obje pobijedili, te da su cijeli prošli tjedan proveli u razgovorima – zato nitko od igrača nije povisio glas na utakmici.
– Svi su bili mirni u glavi – rekao je Masnić, podvukavši koliko je to ustvari bio presudan trenutak za pobjedu, uza sve ono što je u izvješću o utakmici navedeno. Proslavljajući pobjedu najraspoloženiji je bio kapetan Stipe Belić koji je saltom unatrag po završetku utakmice iskazao svoju ogromnu radost.
Trener Zadra istaknuo je velik broj gledatelja, 300 do 400, premda smo mi u izvješću napisali 200, a nismo ih mogli pobrojiti kao inače, jer ih je bilo za odbojkaške prilike dosta i stalno su dolazili premda termin nije bio atraktivan iz više razloga. No ljut na svoju publiku bio je Niko Colić, jedan od najiskusnijih u bibinjskim redovima, koji je rekao da je zadovoljan posjetom, ali ne i time kako je publika reagirala jer su u Bibinjama glasniji bili Zadrovi navijači. Možda je tomu razlog i ozljeda najboljega Goranova igrača Antonia Kinde, koji je u drugom setu doskočio nakon bloka na nogu jednog Zadrova igrača. Martina Batur, trenerica druge ekipe Zadra, uhvatila se za glavu kada je Kinda nezgodno doskočio i rekla:
– Ovo je bilo ružno!
Mislili smo da će biti sve u redu – ali Antoniu su popucali ligamenti, i još nešto. Liječnici su mu dvaput skidali i stavljali longetu te još do kraja nisu sigurni što mu je. Čeka se nalaz s CT-a, a kada smo ga pitali što mu kažu koliko će trajati oporavak, rekao je da je, što se njega tiče, “s odbojkom gotovo” te da je on “čuo kako je u nozi puklo”. Želimo vjerovati da to neće tako biti, ali će svakako oporavak i povratak, ako do njega dođe, biti dugotrajan.
Goran se pojačava
Ivica Jelić, Goranov trener, naišao je u prvome svome susretu na klupi Gorana na nepredviđene probleme. Momčad će bez Antonia Kinde biti silno oslabljena, a ionako tanka Goranova klupa sada će biti još tanja. Goranov trener inzistira na većem broju termina za trening momčadi koju je zatekao bez pravog treninga, jer bez kvalitetnih i brojnijih treninga Goranovi “tići” neće moći postići ono za što su sposobni. A sposobnosti su im velike.
Tomislavu Fuzulu, Brunu Šimuniću i Roku Frleti, sve odreda kadetskim reprezentativcima, pridružio se ove godine David Bugarija, koji se vratio iz Zagreba nakon godine dana, a bio je svojedobno označen kao najperspektivniji mladi igrač u Hrvatskoj. Neslužbeno saznajemo da je Goran u razgovorima s jednim vrlo kvalitetnim odbojkašem, ali se u vodstvu kluba o tome još ne izjašnjavaju.


 KUNCE: NIKAD PROTIV HRVATSKE


Linijski suci na utakmici Gorana i Zadra bili su Branko Kinda i Tomislav Šimunić. Branko je otac najboljega Goranova igrača, Antonia, koji se u meču teško ozlijedio, a Tomislavova dva sina igraju u Goranu: Bruno je dizač i kadetski reprezentativac, a Ante je prva zamjena, i ušao je u igru kada se Antonio Kinda ozlijedio. U dvije lopte sudac Ivica Špadina iz Šibenika, koji je bio u nekim situacijama koje su mu bile “ispred nosa” poprilično neodlučan, nije im poklonio povjerenje. U četvrtome setu kod rezultata 7:9 Špadina je odbacio Kindinu procjenu kako je Goranova lopta bila u igralištu. Branko, koji je do tada izvrsno sudio, vidno se naljutio, bacio zastavicu i skinuo treneriku, ali je nakon razgovora s glavnim sucem i dosuđenog ponavljanja poena ponovo nastavio suditi.
Ako je u tom poenu Branko Kinda, novi trener Goranove mladosti, i pogriješio, sigurno najmanje što treba jest uzeti u obzir situaciju oko njegova sina i to koliko je on poslije toga mogao biti koncentriran. Da se o našemu sinu radilo, sigurno ne bismo mogli biti. A kod rezultata 16:21, Špadina nije uvažio ni signalizaciju Tomislava Šimunića da je jedan Zadrov igrač dirao loptu u bloku te da poen treba biti za Goran, što Zadrovi igrači nisu htjeli priznati.
Nakon utakmice, u opuštenom razgovoru, Damir Kunce, također bibinjski odbojkaški sudac, pitao je glavnoga suca Špadinu zašto nije isključio pomoćnoga suca nakon onih reakcija. A Špadina je odgovorio da se to ne može. Kunce mu je objasnio kako se to može i dao neke primjere, a glavni je u šali rekao da on to zna, ali da ne možeš u Bibinjama isključiti Kindu, Šimunića i Kuncu. Da bi Dalibor Masnov, predsjednik sudačke organizacije, pitao Damira kako je on sudio kada je Hrvatska u Bibinju igrala protiv Bugarske pa su oni na sljedećoj utakmici tražili da se igra bez linijskih sudaca. Damir je odgovorio bez oklijevanja: “Pa neću valjda suditi protiv Hrvatske?”




 PRVA POBJEEDA BIBINJKI


Bibinjske “garofulice”, ekipa pod vodstvom Tomislava Šimunića izvojevale su prvu pobjedu u Drugoj ligi! Pobijedile su Zadrovu druge ekipu, “pahuljice”, s 3:2 i to bez Barbare Lenkić, a Zadrova trenerica Martina Batur nije bila zadovoljna učinkom svojih djevojaka. Zadovoljnija od nje bila je Julija Kaleb, čiji je Donat u Vodicama dospio do pobjede od 2:3 i dva boda, iako se žalila na vječitu odbojkašku temu – suce, a trener Arbanasi Neutre, Karlo Lisica, čudom se čudio što se sa njegovim sastavom, u kojem osim Claudie Komazec i na trenutke Dolores Vučetić nije bilo nikoga tko bi zaslužio prolaznu ocjenu, nakon što su deklasirale Kaštela u gostima, događa protiv Makarske. Cure su se uspavale, a najbolje je sve izrazila Ivka Frleta, dodavač Arbanasi Neutre:
– Trudila sam se i dizala u sve tri zone, ali nije išlo. Ne znam što se dogodilo.