Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otvorena nova koncertna sezona HKK Zadar

Autor:

26.10.2009. 23:00
Otvorena nova koncertna sezona HKK Zadar


Koncertna sezona Hrvatske kazališne kuće Zadar otvorena je nastupom Zagrebačkih solista, u ponedjeljak u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Na koncertu u povodu 200. obljetnice smrti Josepha Haydna kao solisti nastupili su Borivoj Martinić-Jerčić, violina, Aleksandar Milošev, viola, te Mario Ivelja, kontrabas, a na programu su bila djela Mozarta, Dittersdorfa i Haydna.
Ansambl Zagrebački solisti osnovan je 1953.,u okviru Radio Zagreba, a pod umjetničkim vodstvom glasovitog violončelista i dirigenta Antonia Janigra.
Prvi javni koncert održan je 5. siječnja 1954. u Bjelovaru. Pod Janigrovim vodstvom vinuli su se u sam vrh svjetske komorne reprodukcije. Od 1967. do 1996. orkestar je bio pod umjetničkim vodstvom Tonka Ninića. Tijekom godina ubiru najlaskavije ocjene. Do sada su održali više od 3.000 koncerata na svim kontinentima i to u najpoznatijim koncertnim prostorima poput Musikverein (Beč), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowsky Hall (Moskva), Concertgebouw (Amsterdam), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), itd. Također su redoviti gosti najpoznatijih glazbenih festivala poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Dubrovniku, itd. Uz nijh su isto tako muzicirali najpoznatiji svjetski solisti, primjerice Henryk Szeryng, Christian Ferras, Aldo Ciccolini i mnogi drugi. Na ogromnom repertoaru nalaze se barokna, klasična, romantična i suvremena djela, a posebnu pozornost poklanjaju stvaralaštvu hrvatskih autora. Do sada su snimili više od pedeset gramofonskih ploča i CD-a, a dobitnici su i mnogih visokih priznanja i nagrada. U ansamblu su dulje ili kraće vrijeme aktivno sudjelovali gotovo svi najznačajniji hrvatski gudački instrumentalisti.