Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Po žute vreće svaki tjedan

Autor: Elza Radulić-Toman

26.10.2009. 23:00
Po žute vreće svaki tjedan

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Raspored je zapravo isti kao i u proteklih šest mjeseci, a i naš list ga je nekoliko puta objavio, kao što će ga uz račune dobiti i svi korisnici Čistoće, a ima ih oko 25.000


Tvrtka Čistoća je od jučer započela odvoženje žutih vrećica svakoga tjedna. Radi se o odvojenome kućnom otpadu, tzv. primarnoj i sekundarnoj ambalaži od polimera, onoj koja nije obuhvaćena povratnom naknadom, a koja su se dosad odvozila jednom u dva tjedna. To je, kako je poznato pilot-projekt Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je najprije krenuo u Zadru i to prije više od šest mjeseci i koji se pokazao koristan pa je odlučeno da se projekt nastavi u Zadru i u općinama koje pokriva zadarska Čistoća, ali i u drugim hrvatskim sredinama. Zadrani se u sve većem broju priključuju ovome projektu, to jest sve više ih izdvaja otpad, kako se to inače odavno radi u naprednijem svijetu, jer se od pojedinih otpada mogu preradom dobiti korisni proizvodi u širokoj primjeni. Primjerice, od odbačenih boca od jestivoga ulja ili od kozmetike, od jogurta i sličnoga mogu se proizvoditi čak svemirska ili vatrogasna odijela! Zasad se takav zadarski otpad prerađuje u jedinoj u zemlji tvornici za tu namjenu – u Gračacu.
Dakle, direktor Čistoće Tomislav Ćurko nam je kazao da će Čistoćini kamioni svakoga tjedna prikupljati žute vrećice, koje građani dobivaju besplatno i u pojedine dane u tjednu odlažu pored svojih kućnih kanti ili kontejnera. S obzirom da je utvrđeno da je odvoženje svakog drugog tjedna ponekad zbunjivalo građane, odlučeno je da se to promijeni i da se taj otpad odvozi jednom u tjednu. Žute vrećice se odlažu u jutarnjim satima, odnosno u radnome vremenu, a raspored gradskih zona je više puta već objavljivan, tako da građani uglavnom znaju u koje dane u tjednu će doći Čistoćin kamion. Raspored je zapravo isti kao i u proteklih šest mjeseci, a i naš list ga je nekoliko puta objavio, kao što će ga uz račune dobiti i svi korisnici Čistoće, a ima ih oko 25.000. Evo, primjerice, danas će se skupiti vrećice na Brodarici, u Petrićima, na Belafuži, u Mocirama, na Sokinome brigu i u Crnome. Sutra na Voštarnici, na Poluotoku i u Jazinama 1 itd.
Isto tako građani već znaju da po žute vrećice ovoga puta trebaju sami otići u Čistoću. Uz predočenje osobne isprave će ih moći dobiti tijekom radnoga vremena, ali i kasnije, sve do večeri, kod portira ove tvrtke, koja želi građanima što je moguće bolje izići u susret, kako bi oni također što je moguće bolje odvajali kućni otpad.