Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Proljetni “otoci” idealni za berbu maslina

Autor: Dragana Glavočić

26.10.2009. 23:00
Proljetni “otoci” idealni za berbu maslina

Foto: Adam VIDAS



Ovakvi povoljni vremenski uvjeti i iznenađujuće toplo vrijeme nastavit će se do kraja mjeseca. Prema riječima meteorologa Duška Kraljeva, očekuje se da će se do blagdana Svih svetih svaki dan temperatura postupno smanjivati za jedan stupanj


Naglo zahlađenje zahvatilo je Hrvatsku sredinom listopada, potom je uslijedilo kišovito razdoblje protekli tjedan te je došlo do naglog porasta dnevne temperature. Jesu li ovakve proljetne temperature utjecale na poljoprivredne kulture provjerili smo kod Ivana Šimičevića iz Poljoprivredne savjetodavne službe.
– Ovakva promjena temperature ne bi se trebala spektakularno odraziti na poljoprivredne kulture. Završena je berba u vinogradima i voćnjacima, a još uvijek traje berba maslina i jabuka. Nakon što berba završi potrebno je provesti zaštitu stabala voćaka i maslina pomoću bakrenih sredstava, kazao je Šimičević.
Paunovo oko najraširenija je gljivična bolest na maslini. Gljivica je prisutna u svim područjima gdje se maslina uzgaja, i to cijele godine na zelenim i opalim bolesnim listovima.
No, velike i česte oborine i toplo vrijeme potiču razvoj i širenje bolesti paunovog oka, stoga je neophodno utvrditi stanje nakon što se završi berba maslina.
– Zaštita masline protiv uzročnika paunovog oka provodi se različitim bakrenim sredstvima, kazao je Šimičević. Zanimljivo je da su znakovi bolesti na zaraženim listovima tijekom jeseni vidljivi tek u proljeće kada dolazi do novih zaraza na listovima, a zaraženi listovi opadaju od ožujka do lipnja, kada je moguć i potpuni gubitak listova. Paunovo oko najčešće napada lišće na donjim dijelovima krošnje te se često na maslinama uočava gornji dio krošnje sa zdravim listovima, a donji dio bez listova.
Preventivne mjere prskanja voćnjaka, a osobito koštičavog voća kao što su trešnja, višnja i marelica provode se upravo u ovom razdoblju. Prskanje se, također, provodi bakrenim sredstvima.
– Kad 50 posto lišća opadne sa stabla voćke, tada je idealno za razvoj infekcija i zaraza na mjestu gdje opadne list i ostane otvorena rana. Tada se, svakako, preporučuju preventivne mjere prskanja koje se treba ponoviti kad opadne i ostatak lišća, zaključio je Šimićević.
Ovakvi povoljni vremenski uvjeti i iznenađujuće toplo vrijeme nastavit će se do kraja mjeseca. Prema riječima meteorologa Duška Kraljeva, očekuje se da će se do blagdana Svih svetih svaki dan temperatura postupno smanjivati za jedan stupanj.
– U jutarnjim satima puhat će umjerena bura, a tijekom dana sjeverozapadnjak. Početak prosinca bit će bez većih promjena vremena, no u prvoj polovini mjeseca doći će do zahlađenja i prodora hladnog zraka te će biti juga, kiše i bure, kazuje Kraljev. Zanimljivo je da ovakve povoljne proljetne temperature i ugodno vrijeme nisu neuobičajeni tijekom jeseni.
– Proljetni “otoci” u jeseni znaju se povremeno javiti i idealni su za berbu maslina, zaključuje meteorolog.