Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sombrero krizanteme pedeset kuna

Autor:

26.10.2009. 23:00
Sombrero krizanteme pedeset kuna

Foto: Tomislav JERAK



S obzirom da je ponuda cvijeća na tržnici svake godine slična, odlučila sam pokušati s nečim novim i u katalogu iz kojeg naručujem sadnice u oko su mi upale sombrero krizanteme. Meni su jako lijepe, sviđa mi se ovaj veliki cvijet, a što je najbolje, vidim da su i ljudima zanimljive, svatko se raspituje za njih, kaže prodavačica


U povodu nadolazećih blagdana Svih svetih i Dušnog dana, razdoblja koje je na poseban način posvećeno sjećanju na pokojne, zadarska je tržnica već ovih dana prepuna krizantema.
No, s obzirom da se blagdan Svih svetih obilježava tek idući vikend, štandovi su se jučer tek počeli puniti.
Veće cijene
– Prošli tjedan sam počela prodavati po malo, donijela sam tek nekoliko “pitara”, ali danas sam izložila sve jer očekujem da bi ovaj tjedan interes trebao biti najveći. S obzirom da su nam prošlotjedna kiša i led dosta cvijeća uništili, ponuda je nešto manja nego prošle godine pa je zato i cijena nešto viša. Ono cvijeće koje je led oštetio prodaje se po znatno nižoj cijeni pa je tako ono kvalitetno skuplje nego prošle godine, kazala je jedna prodavačica koja je svoje cvijeće izložila na pločniku kako bi kupcima što lakše “zapelo za oko”.
Ona je jučer izložila samo krizanteme koje u Dračevcu Ninskom sama proizvodi i prodaje svake godine.
– Danas se ljudi uglavnom raspituju o cijeni, ne kupuju još uvijek, ali s obzirom da sam prošle godine sve prodala, sigurna sam da će tako biti i ove godine, kazala je ova prodavačica koja krizanteme u pitaru prodaje po cijeni od 30 do 50 kuna, ovisno o veličini grma, dok se one rezane prodaju po cijeni od 7 kuna po komadu.
Nekoliko metara dalje, svoje je krizanteme izložila još jedna prodavačica, koja je svoju ponudu ove godine osvježila nešto drugačijom sortom krizantema, takozvanim “sombrero” krizantemama. Dokaz da je u svome naumu da ovom inovacijom zainteresira kupce itekako uspjela.
– S obzirom da je ponuda cvijeća na tržnici svake godine slična, odlučila sam pokušati s nečim novim i u katalogu iz kojeg naručujem sadnice u oko su mi upale sombrero krizanteme. Meni su jako lijepe, sviđa mi se ovaj veliki cvijet, a što je najbolje, vidim da su i ljudima zanimljive, svatko se raspituje za njih i jako sam zadovoljna. One su inovacija u mojoj ponudi, ali čini mi se da ih nema puno na drugim štandovima, kazala je prodavačica koja cvijeće već godinama uzgaja na Boriku, a jedan “pitar” svojih neobičnih krizantema prodaje po cijeni od 50 kuna.
Rezano cvijeće
Cijene ostalog njezinog cvijeća ne razlikuju se znatno od konkurencije pa se tako cijene “pitara” kreću od 35 do 50 kuna, rezano cvijeće stoji 7 kuna po komadu, dok se buket uvijek efektnih “loptica” prodaje po cijeni od 25 kuna.
– Danas je prodaja konačno započela, osjeti se razlika od prošlog tjedna. Očekujem da će ovih dana najviše ići “pitari”, a ovo rezano cvijeće prodaje se uglavnom zadnji dan. Ja se uzgojem i prodajom cvijeća bavim već desetak godina, i mogu reći da se promet iz godine u godinu mijenja, je uspješnost ovisi o mnogo toga. Primjerice, prošle godine su mi mnoge krizanteme ostale neotvorene, nisu se rascvjetale pa je, logično, i prodaja bila lošija, pojasnila je prodavačica, istaknuvši da je ovaj put iznimno zadovoljna jer se baš svaki cvijet otvorio.
Prodavačice koje na takozvanoj otvorenoj cvjećarnici na tržnici cvijeće prodaju cijelu godinu, također ovih dana očekuju povećanje prodaje.
– Mi ne prodajemo isključivo krizanteme, imamo ljiljane, ruže, gerbere i gotovo sve vrste cvijeća. Slažemo aranžmane po narudžbi, a mogu reći da se već danas osjeća pojačanje narudžbi, kazala je cvjećarica koja ipak najviše posla očekuje u petak.