Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Svi smo mi – Zadrani!

Autor: Goran Bujić

26.10.2009. 23:00
Svi smo mi – Zadrani!


Iz tiska je upravo izašla najnovija, sedma po redu knjiga Ivice Đovanija Matešića Jeremije, a pod simptomatičnim naslovom “Mi smo Zadar”. Riječ je o zbirci kolumni koje je Matešić objavljivao u našoj novini pod zajedničkim nazivom “Na četiri kantuna”, u prilogu četvrtkom “Magazin” koji uređuje Marija Knežević, i to u razdoblju od 04. siječnja 2007. pa do 10. rujna 2009. godine. Matešić je dugi niz godina svoje kolumne objavljivao u Narodnom listu, a u međuvremenu, onako sabrane, izlazile su kroz više knjižnih izdanja, i to redom: “Križ moje braće” (1994.), “Uskrs garde hrvatske” (1997.), “S nama su” (1999.), “Mir tebi gardo” (2002.), “Takvo zar bilo je lice tvoje?” (2004.) i “Naresla je trava” (2006.).
U ovoj knjizi autor nastoji zadržati sjećanja na dane Domovinskog rata, ali još više i poraća, sve do ovih naših dana recesije i ekonomske krize. Posebnan dio te zadarske priče u suvremenoj Hrvatskoj odnosi se na Arbanase, dio grada iz kojega je i Jeremioja i koji on i osobno najbolje poznaje.
Osim kolumni u tri spomenute godine čitatelj može pronaći i tekstove vezane za prijašnja Matešićeva oknjižena izdanja, uz recenziju iz pera našeg stalnog suradnika iz metropole Pavla Jerolimova. Također, tu su i zapisi Gorana Bujića, Katine Baždarić, Marije Alvir, Damira Maričića, uz ilustracije Nila Karuca i Petra Kazije. Konačno, kako sam autor napisa: “Ja grad kameni, vojnik hrvatski, sebe gardi darujem, ja Zadar grad vječiti, Krševana starca!”.