Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ubrane masline prijateljstva i humanosti

Autor: Velimir Brkić

26.10.2009. 23:00
Ubrane masline prijateljstva i humanosti

Foto: Velimir BRKIĆ



Preko 30 maslina u masliniku Doma za odrasle osobe u Zemuniku danas je ostalo bez plodova. Za to nije kriva elementarna nepogoda, već su “krivci” berači u tradicionalnom natjecanju u berbi maslina koji su zajedno s korisnicima Doma pobrali svaki plod. Po prvi puta umjesto dva ekipe su imale tri natjecateljska člana.
Pod budnim okom komisije (Nikola Guzić, Davorka Krnčević, Nataša Petrušić), najuspješnijim beračima iskazala se ekipa korisnika Doma predvođena svojom psihologicom Anitom Čačić, voditeljicom maslinarske grupe, koja je iznimnom brzinom i vještinom za jedan sat ručno pobrala čak 136 kilograma svetog ploda. Drugo mjesto sa 115,5 kilograma maslina “ubrala” je ekipa Grada Benkovca predvođena saborskim zastupnikom Brankom Kutijom. Prošlogodišnji pobjednici, ekipa zadarskih medija u izmijenjenom sastavu (Kristina Medić, Ana Zrilić, Zrinka Ivković) iako po prvi put na natjecanju, ubrala je 85,5 kilograma ploda  i osvojila treće mjesto.
Četvrto mjesto osvojili su načelnici Poličnika i Stankovca, Davor Lončar i Željko Baradić, te sukošanski donačelnik Davor Smolić-Ročak, dok je časno peto mjesto osvojila ekipa Zadarske županije (Olja Radonić, Dubravka Dragaš, Franka Krajnović).
U dvorištu Doma ustanova je tijekom godina posadila stotinjak stabala maslina koja su donirali Općina Zemunik i Grad Benkovac. U plodu je tridesetak maslina.
– Ovakvom organizacijom natjecanja u berbi maslina zasađenih u dvorištu zgrade, želi se postići korak naprijed u destigmatizaciji psihički bolesnih korisnika i njihovih radnih sposobnosti. Dio rehabilitacije je ukazati na važnost uključivanja psihički bolesnih korisnika u svakodnevni život zajednice. Natjecanje je organizirano kako bi se njihovi štićenici malo zabavili, ali i osjećali što korisnijima, što je, uostalom, i jedan od ciljeva radnih terapija koje svakodnevno provode, rekla je ravnateljica Davorka Krnčević dodavši kako je u zemuničkom Domu smješteno 150 korisnika, no Dom skrbi i za 250 korisnika kojima pruža svojevrsnu patronažnu njegu i pomoć.
Ubrano je oko pola tone maslina koje su odmah bili na meljavi u zemuničkoj uljari Pinčić. Nakon što su najbolji natjecatelji nagrađeni a ostalima dodijeljene zahvalnice održan je prigodan domjenak.