Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarska publika vraća se koncertima

Autor:

26.10.2009. 23:00
Zadarska publika vraća se koncertima


Sezona 2009./2010. bit će prepuna događanja i nadam se da će zadarska publika koja se polako vraća koncertima dolaziti i družiti se s glazbenicima, a i međusobno


Koncertom Zagrebačkih solista, održanim sinoć u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, otvorena je nova koncertna sezona HKK Zadar. Tjedan dana prije službenog otvorenja nove koncertne sezone održan je slavljenički koncert Zadarskog komornog orkestra, koncert povodom 75. godina mo. Pavla Dešpalja. O tome što nas očekuje u novoj sezoni koncertiranja razgovarali smo s Brankom Dolički, glazbenom producenticom HKK Zadar  .
U znaku velikih obljetnica
Sinoćnjim koncertom Zagrebačkih solista otvorena je nova koncertna sezona HKK Zadar. Što nas očekuje u novoj sezoni?
– Koncertna sezona Hrvatske kazališne kuće 2009./2010. bit će u znaku velikih obljetnica. 2009. godine se obilježava 200 godina od smrti velikog Josepha Haydna i 200 godina od rođenja Felixa Mendelssohna. Cijeli kulturni svijet će 2010. slušati djela velikih romantičara Roberta Schumanna i Frederica Chopina u povodu 200 godina od njihovog rođenja. Ako se ljubitelji klasične glazbe pretplate za cijelu sezonu mogu dobiti devet koncerata plus tri na dar za vrlo povoljnu cijenu.
Ansambl Zagrebački solisti jedan je od najvažijih i najboljih hrvatskih komornih orkestara. U Svečnoj dvorani Sveučiliša jučer su otvorili koncertnu sezonu u ponedjeljak, 26. listopada svirajući Mozarta, Haydna i Dittersdorfa. Odlična atmosfera i odlični solisti: Borivoj Martinić Jerčć violinist i voditelj ansambla, Aleksandar Milošv i Mario Ivelja.
Zadranin Mario Šoša, koji je nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu magistrirao na salzburšom Mozarteumu, održat će pijanističi recital 17. studenoga. Glazbenik izuzetno bogate i raznolike solističke, komornoglazbene i pedagoše karijere Vladimir Krpan svirat će Chopinove skladbe 17. veljače i tim koncertom ćemo se pridružti velikoj proslavi i svim svjetskim pozornicama. Za ljubitelje klasične gitare koncert će održti i Mak Grgić 18. veljače, inače član Zagrebačog gitarističog kvarteta.
Zagrebača filharmonija nam ovaj put donosi sasvim novo ozračje. Pod dirigentskom palicom Michaela Woodsa orkestar će nam izvoditi same evergreene, program sastavljen od Mozarta do Glenn Millera. Sigurno će biti zanimljivo čuti, između ostalog, skladbe Beatlesa u zvuku velikog simfonijskog orkestra.
U ožujku gostuju četiri glazbenice iz Moskve koje čine Dominant kvartet. Članice su Društva Moskovske Državne filharmonije i nositeljice su brojnih prestižih nagrada.
Zadarski komorni orkestar će održati šest koncerata s vrlo zanimljivim solistima i programom.
Prvi koncert su već održli 19. listopada s prekrasnim koncertom za harfu i flautu Wolfanga Amadeusa Mozarta, a Davor Reba je virtuozno izveo Rossinijevu Temu s varijacijama za klarinet.Nastupit će i bas Giorgio Surian, dirigentica Nada Matošvić, violinisti Marco Graziani i Marin Maras, te violistica Lucija Brnadić i češki glazbenici Rastislav Šur i Pavel Kaspar.
Glazbene večeri – najvažniji kulturni brand
Gotovo svi koncerti održavaju se u Svečanoj dvorani Sveučilišta, zašto?
– Pa, to je viša sila, jer Zadar nema koncertne dvorane. Srećom da je Svečana dvorana akustična i lijepa i da su tamo svi ljubazni. Doduše nezgodno je zimi, budući da nema garderobe, i to je zimi kad pada kiša i kad treba odložiti kapute neprilika. Glazbenici su zadovoljni akustikom, klavirom, a i predivnim pogledom na Zadarski kanal.
Ciklus Piu mosso, o čemu je riječ, kakvi su planovi?
– Ciklus Piu mosso, mladi zadarski glazbenici, kao što samo ime govori, daje mogućnost mladim Zadranima da se promoviraju, svirajući na koncertima, zadarskoj publici. Ove godine će nastupiti profesorica klavira Ivana Vukičević i Komorni trio Bersa, tri mlade nastavnice Nera Mimica uz klarinet, Martina Stipčević, klavir i uz violončelo Lidija Ledinić
Glazbene večeri u Sv. Donatu, Vaš osvrt na posljednje. Najava jubilarnih.
– Sljedeće, jubilarne 50-e Glazbene večeri u Sv. Donatu održt će se 2010. godine. Gospodin Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Grada smatra da Glazbene večeri trebaju biti najvažiji kulturni brand grada Zadra.
Moram priznati kako su me oduševile posljednje, 49. Glazbene večeri. Ja dugo nisam užvala u muziciranju glazbenika kao ovo ljeto. Nabrojat ću meni najdraže: la Traviata, Haydn kvartet, Bizzarie Armoniche (Biber), Bugarski zbor, a odušvili su mladi vrlo nadahnuti i izvrsni solisti: Mate Bekavac, Monika Leskovar, Luka Šlići Ivan Repušić.
Sljedeće godine u Zadru će se održati Međunarodno natjecanje pjevačkih zborovaa?
– Da, sljedeće godine održat će se u Zadru i 7. Međunarodno natjecanje pjevačih zborova i to od 13. do 16. svibnja. Pozivaju se svi amaterski zborovi. Još ne znamo gdje ć se odvijati natjecanje jer je crkva sv. Krševana u rekonstrukciji.
Eto sezona 2009./2010. bit će prepuna događanja i nadam se da će zadarska publika koja se polako vraća koncertima dolaziti i družiti se s glazbenicima, a i međusobno.