Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Milanović: Priopćenje pučana je skandalozno

26.10.2010. 22:00
Milanović: Priopćenje pučana je skandalozno


Predsjednik SDP-a Zoran Milanović reagirao je večeras u saborskoj raspravi o SDP-ovoj inicijativi za izglasavanjem nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor na priopćenje Europske pučke stranke (EPP) koja je dala potporu premijerki kazavši kako je ono skandalozno i grubo zadire u unutarnje stvari Hrvatske.
“To je skandalozno i najbolji način da se Hrvatima zgadi EU”, ustvrdio je Milanović dodavši da to pismo pokazuje kako se lobira po Bruxellesu.
Reagirao je tako na istup glavnog tajnika HDZ-a Branka Bačića, koji je kazao da je HDZ dobio podršku EPP-a te citirao priopćenje u kojem uz ostalo stoji da je “Milanović politički irelevantna osoba u Bruxellesu”.
“To je pismo kojim se grubo zadire u hrvatske unutarnje stvari i to od strane jednog običnog neodgovornog bezveznjaka”, kazao je Milanović ističući da je pismo poslao tajnik EPP-a, tehnička osoba, a ne nikakav državnik. Poručio je HDZ-u da ne “liječi komplekse na takav način”.
“Oni koji prosjače po Bruxellesu i vuku za rukave ovakve bezveznjake da pišu ovakva priopćenja vam rade, gospođo Kosor, ono što se na engleskom kaže lip-service, a vi znate što je to. Nemojte to raditi, pobogu”, poručio je premijerki.
Vrlo se dobro zna tko su tajnici u Bruxellesu, tko je tko u Bruxellesu i do koga ja kao predsjednik SDP-a mogu, a do koga ne mogu doći, dodao je.
“Ja nisam često u Bruxellesu. Onda sam kad su važni sastanci i ne sudjelujem u donošenju važnih odluka, kao ni vi, jer nisam iz države članice. Ali razgovaram tamo s ljudima koji su vrh izvršne vlasti u svojim zemljama”, nastavio je.
Predsjedavajući sjednice, potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak prekinuo je njegovo izlaganje kazavši mu da se drži teme, na što mu je Milanović uzvratio da se, “kao bivši ministar unutarnjih poslova, mora malo akomodirati”. Derete se na mene, uzvratio je Milanović Jarnjaku, na što mu je Jarnjak kazao da nema nikakvo pravo tako mu se obraćati i izrekao mu opomenu.
Europska pučka stranka, koja ima najviše zastupnika u Europskom parlamentu, izrazila je danas punu potporu hrvatskoj vladi i premijerki Jadranki Kosor u vezi s glasovanjem o povjerenju u Hrvatskom saboru.
U priopćenju se glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz osvrnuo i na Milanovićev edanašnje izjave u Saboru. “U vezi s izjavama vođe SDP-a Zorana Milanovića, htio bih istaknuti da on često sudjeluje na sastancima na niskoj razini u Bruxellesu, koji ne utječu na proces donošenja odluka u EU-u. Gospodin Milanović je u Bruxellesu politički irelevantan”, kazao je Antonio Lopez-Isturiz.
Saborska rasprava još traje a za izlaganja je prijavljeno još 60-ak zastupnika.