Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obrane masline zemuničkog doma

26.10.2010. 22:00
Obrane masline zemuničkog doma


U masliniku Doma za odrasle osobe u Zemuniku jučer je preko 30 maslina ostalo bez plodova. Za to nije kriva elementarna nepogoda, bura i dosadna kiša, već su “krivci” berači u tradicionalnom natjecanju u berbi maslina koji su zajedno s korisnicima Doma pobrali svaki plod. Ubrano je točno 530 kilograma maslina koje su odmah odvezene na meljavu u Uljaru Nadin Željka Vrsaljka.
Mješovita ekipa gradova Benkovca i Nina predvođena benkovačkim dogradonačelnikom Mirkom Erstićem i stručnom suradnicom za društvene djelatnosti grada Nina prof. Mirjanom Knežević, pod budnim okom tročlane komisije predsjednice Davorke Krnčević, ravnateljice Doma, s ubranih 103 kilograma osvojila je prvo mjesto.
Odmah do njih sa samo dva i pol kilograma manje ubranih plodova sa svetih stabala maslina bila je izuzetno vrijedna i radišna ekipa zemuničkog Doma za odrasle predvođena korisnikom Doma Nediljkom Rončevićem i glavnom sestrom Zemirom Kasap. Treće mjesto sa ubranih 82 kilograma pripalo je ekipi Doma za odrasle Domus Christi iz Dubrovnika koju je predvodila ravnateljica Mirjana Vujnović.
Usprkos “pasjem vremenu” natjecalo se šest ekipa koje su ove godine sačinjavali po četiri člana. Svim natjecateljima uručena su priznanja i podijeljene vrijedne nagrade a među njima medaljama i priznanjima ovjenčano ekstra djevičansko maslinovo ulje Doma za odrasle osobe, sadnice maslina, knjige o maslinarstvu te ručni radovi korisnika doma. Osim zabave koja je prerasla u “žestoki” natjecateljski karakter na kraju je berbe uokolo bogatog stola održan prigodan domjenak na kojem je nastavljeno srdačno druženje natjecatelja i korisnika Doma.
U dvorištu Doma ustanova je tijekom godina posadila stotinjak stabala maslina koja su donirali Općina Zemunik i Grad Benkovac. U plodu je tridesetak maslina.
– Natjecanjem u berbi maslina zasađenih u dvorištu zgrade, želi se postići korak naprijed u destigmatizaciji psihički bolesnih korisnika i njihovih radnih sposobnosti, rekla je ravnateljica Davorka Krnčević dodavši kako je u zemuničkom Domu smješteno 150 korisnika, no Dom skrbi i za 250 korisnika kojima pruža svojevrsnu patronažnu njegu i pomoć.
Prije ovog tradicionalnog natjecanja u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika psihologinja Doma Anita Čačić održala je prezentaciju istraživanja o vrsti i kvaliteti pružanja usluga u sedam domova za odrasle iz svih četiri županija na području Dalmacije.