Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Otvorenost naspram novih umjetničkih spoznaja

26.10.2010. 22:00
Otvorenost naspram novih umjetničkih spoznaja


Biogradski Zavičajni muzej domaćin je Interkulturalne art promocije, koju je u povodu svoje 15. obljetnice postojanja i rada predstavila Likovna udruga Art Forum iz Zadra. U nazočnosti velikog broja posjetitelj ravnatelj biogradskog muzeja Draženko Samardžić izrazio je zadovoljstvo što je ova vrijedna izložba postavljena u prostorijama muzeja i gradu Biogradu, tim prije što se radi o likovnim ostvarenjima 18-ero umjetnika iz naše zemlje i inozemstv,a a koji kroz različite tehnike i načine izražavanja odašilju jednu zajedničku energiju interkulturalnosti u svijetu. Likovni umjetnik i pedagog prof. Boris Žuža, kazao je kako je ova izložba nastavak slične ovoljetne izložbe održane u Gradskoj loži u Zadru, pa tako i njezino postavljanje u Biogradu ima za intenciju promoviranje likovnih umjetnika u globalnom ozračju, jer je od davnina poznata izreka da umjetnost ne poznaje granice.
– Uz to ovaj način umjetničke promocije korespondira sa Zadrom i Biogradom, kao široko poznatim turističkim destinacijama, gdje se tijekom turističke sezone u komunikaciji turista najbolje osjeća globalni ugođaj svijeta u malom. A kako je u postavljenoj izložbi riječ o recentnim likovnim ostvarenjima domaćih i stranih autora koji putem svojih likovnih kreacija emitiraju univerzalnu poruku umjetnosti o mogućnostima zajedništva, na principima sveopćih humanih i univerzalnih vrijednosti, ali i umjetničke prezentacije kao poželjnog primjera interkulturalne suradnje. Bitna odrednica ovog umjetničkog projekta je otvorenost naspram novih umjetničkih spoznaja i inovativnih ideja, ali i potreba da se povezivanjem umjetnika iskaže univerzalnost ljudske i estetičke poruke. Kreativna raznolikost izloženih likovnih djela i multikulturalna dimenzija učesnika na ovogodišnjoj ART-promociji upućuje na opravdanost ove likovne manifestacije koja na reprezentativan način predstavlja grad Biograd, Zadar i županiju, kao i čitavu RH u globalnom civilizacijskom ozračju, kazao je između ostalog prof. Žuža.
Autori predstavljenih radova koji su imali čast da se nađu na ovoj izložbi i katalogu izdanom povodom svečanog obilježavanja 15. obljetnice osnivanja i rada Likovne udruge Art-Forum Zadar su: fotograf i pjesnik ovog podneblja Branko Antunović, potom slijede Consuela Barbosa, Milan Ciglar, Florenca Giusti, Ivan Golac, Stipe Golac, Ante Grancarić, Bo Halbirk, Ksenija Kolega, Tomislav Košta Branko Kuštera, Sylvia Perović, Stjepan Radić, Nebojša Ružić Varda, Lella Sambunjak, Mario Tomas, Rade Zrilić, te Boris Žuža. Imena autora najbolje govore o njihovim radovima, tehnici, i značenju u likovnoj umjetnosti uopće. Prilikom otvaranja ove izložbe u biogradskom muzeju, pjesnik Branko Antunović pročitao je nekoliko svojih stihova inspiriranih Velebitom, a svoj doprinos dalo je o domaće KUD Kralj Tomislav, otpjevavši nekoliko napjeva iz svoga repertoara.