U maslinarstvu sve u svoje vrijeme

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Dipl. ing. Gordana Dragun

Veliko je zanimanje izazvalo predavanje koje je u ponedjeljak održala dipl. ing. Gordana Dragun iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu i savjetodavnu službu. Dragun je, uz projekciju prigodnih ilustracija, govorila o tomu kako dobiti što kvalitetnije maslinovo ulje.

Nema profesionalnog maslinara

- U Hrvatskoj imamo oko pet milijuna stabala na 30 tisuća hektara, od čega u Zadarskoj županiji blizu milijun stabala, ali oko 860 tisuća uređenih. U županiji imamo i 34 pogona za preradu maslina, oko 50 tisuća maslinara, ali i puno zapuštenih maslinika. Zanimljivo je da u Zadarskoj županiji nema niti jednog profesionalnog maslinara, kao i da Hrvatska proizvodi oko pet milijuna litara ulja, a po stanovniku troši manje od dvije litre godišnje - istakla je Dragun u uvodnom dijelu.

Govorila je potom o sortama među kojima u našoj županiji prevladava orkula, te da bi neke sorte, poput krvavice svakako trebalo spasiti i proširiti, kao i uvesti neke druge, npr. lastovku, levantinku...

- Od cvata do zriobe prođe oko 160 dana, obično je zrioba gotova oko Svih svetih, ali sve sorte ne dozrijevaju u isto vrijeme. Uglavnom, berba kao i sve druge radnje, trebaju biti pravodobni.

Predavačica je upozorila na to da maslinar treba voditi računa o tomu kakvo tlo odgovara pojedinoj sorti, zatim o kategorijama ulja prema službenim pravilnicima, itd.

- Maslina je prirodni biokemijski laboratorij. Na kvalitetu ulja utječu mnogi čimbenici, a razlike u kakvoći određuju se na temelju sadržaja slobodnih masnih kiselina. Ljekovita svojstva nalaze se u svega 1 - 2 posto, odnosno u neosapunjenom dijelu.

Maslinari su mogli dalje čuti da nije dobro previše maslinu gnojiti umjetnim gnojivom, ali da organskoga nikad dovoljno.

Rezidba u ožujku

- Previše umjetnoga gnojiva daje spužvasto tkivo koje je veoma osjetljivo na paunovo oko i na čađavicu. S rezidbom ne žurite, nemojte stablo orezivati prije početka ožujka. Na kvalitetu ulja utjecat će i to koliko su plodovi zdravi, pa termin berbe, transport, skladištenje, način prerade, skladištenje ulja... Ne stavljate plodove u vreće ili neku drugu ambalažu koja može oštetiti masline, izbjegavajte ih držati u moru ili u slanoj vodi, ako je moguće odvezite ih na preradu u roku od 24 sata...

- Pravodobna berba je kad plod počne mijenjati boju, a ustalilo se da maslinu valja obrati kad je jedna trećina plodova zeleno-žuta, jedna ljubičasta, jedna crna.

Poslije prerade maslina valja voditi računa o tri velika i glavna neprijatelja ulja.

- To su povišena temperatura (ali i veoma niska), svjetlost i kisik. Uskladištite ulje u prostoru bez mirisa, po mogućnosti u staklenoj ambalaži ili onoj od inoksa. Pretočite ulje u roku od 20 dana nakon što ste ga donijeli iz uljare.

Maslinari su, dakako, postavili i brojna pitanja, Dragun je strpljivo odgovarala. Korisno je, sigurno je bilo korisno, a i naporno. Kako? Pa, vidjelo se kad je na red došla hobotnica s krumpirima. Brzo je nestala iz velike "teće" što će reći da je Maja, uz Pekijevu i Mirkovu pomoć, te nadzor Sonje Petrić, fantastično pripremila specijalitet čime je Društvo prijatelja Belafuže počastilo i predavačicu i slušače. I neka je...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno