Pravodobna berba je kad plod počne mijenjati boju, a ustalilo se da maslinu valja obrati kad je jedna trećina plodova zeleno-žuta, jedna ljubičasta, jedna crna, rekla je predavačica Dragun
Veliko je zanimanje izazvalo predavanje koje je u ponedjeljak održala dipl. ing. Gordana Dragun iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu i savjetodavnu službu. Dragun je, uz projekciju prigodnih ilustracija, govorila o tomu kako dobiti što kvalitetnije maslinovo ulje.
Nema profesionalnog maslinara
– U Hrvatskoj imamo oko pet milijuna stabala na 30 tisuća hektara, od čega u Zadarskoj županiji blizu milijun stabala, ali oko 860 tisuća uređenih. U županiji imamo i 34 pogona za preradu maslina, oko 50 tisuća maslinara, ali i puno zapuštenih maslinika. Zanimljivo je da u Zadarskoj županiji nema niti jednog profesionalnog maslinara, kao i da Hrvatska proizvodi oko pet milijuna litara ulja, a po stanovniku troši manje od dvije litre godišnje – istakla je Dragun u uvodnom dijelu.
Govorila je potom o sortama među kojima u našoj županiji prevladava orkula, te da bi neke sorte, poput krvavice svakako trebalo spasiti i proširiti, kao i uvesti neke druge, npr. lastovku, levantinku…
– Od cvata do zriobe prođe oko 160 dana, obično je zrioba gotova oko Svih svetih, ali sve sorte ne dozrijevaju u isto vrijeme. Uglavnom, berba kao i sve druge radnje, trebaju biti pravodobni.
Predavačica je upozorila na to da maslinar treba voditi računa o tomu kakvo tlo odgovara pojedinoj sorti, zatim o kategorijama ulja prema službenim pravilnicima, itd.
– Maslina je prirodni biokemijski laboratorij. Na kvalitetu ulja utječu mnogi čimbenici, a razlike u kakvoći određuju se na temelju sadržaja slobodnih masnih kiselina. Ljekovita svojstva nalaze se u svega 1 – 2 posto, odnosno u neosapunjenom dijelu.
Maslinari su mogli dalje čuti da nije dobro previše maslinu gnojiti umjetnim gnojivom, ali da organskoga nikad dovoljno.
Rezidba u ožujku
– Previše umjetnoga gnojiva daje spužvasto tkivo koje je veoma osjetljivo na paunovo oko i na čađavicu. S rezidbom ne žurite, nemojte stablo orezivati prije početka ožujka. Na kvalitetu ulja utjecat će i to koliko su plodovi zdravi, pa termin berbe, transport, skladištenje, način prerade, skladištenje ulja… Ne stavljate plodove u vreće ili neku drugu ambalažu koja može oštetiti masline, izbjegavajte ih držati u moru ili u slanoj vodi, ako je moguće odvezite ih na preradu u roku od 24 sata…
– Pravodobna berba je kad plod počne mijenjati boju, a ustalilo se da maslinu valja obrati kad je jedna trećina plodova zeleno-žuta, jedna ljubičasta, jedna crna.
Poslije prerade maslina valja voditi računa o tri velika i glavna neprijatelja ulja.
– To su povišena temperatura (ali i veoma niska), svjetlost i kisik. Uskladištite ulje u prostoru bez mirisa, po mogućnosti u staklenoj ambalaži ili onoj od inoksa. Pretočite ulje u roku od 20 dana nakon što ste ga donijeli iz uljare.
Maslinari su, dakako, postavili i brojna pitanja, Dragun je strpljivo odgovarala. Korisno je, sigurno je bilo korisno, a i naporno. Kako? Pa, vidjelo se kad je na red došla hobotnica s krumpirima. Brzo je nestala iz velike “teće” što će reći da je Maja, uz Pekijevu i Mirkovu pomoć, te nadzor Sonje Petrić, fantastično pripremila specijalitet čime je Društvo prijatelja Belafuže počastilo i predavačicu i slušače. I neka je…
najnovije
najčitanije
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Županija
POTPORE
Dodijeljene su potpore Turističke zajednice Zadarske županije, evo tko je dobio sredstva
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Zadar
DHMZ
Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku
Style
Manje kalorija
Veganska prehrana bolja je za mršavljenje i snižavanje kolesterola od mediteranske
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Zadar
legendarni veslač