Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Božinović: Članstvo u NATO savezu otvorilo šanse domaćoj brodogradnji

26.10.2011. 22:00
Božinović: Članstvo u NATO savezu otvorilo šanse domaćoj brodogradnji


Pun riječi hvale za zaposlene i stručni kadar “Viktora Lenca” bio je i zapovjednik “Mount Whitneyja” Ted Williams, koji je ocijenio da se posao obavlja izrazito kvalitetno i uspješno


USS “Mount Whitney”, zapovjedni brod američke Šeste flote, trenutno je u “Lenčevom ” Doku 11 na kojem se obavljaju završni remontni radovi. Jučer ga je, u pratnji zapovjednika broda Teda Williamsa, obišao i hrvatski ministar obrane Davor Božinović koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo viđenim – kako visokom razinom tehničke izvedbe radova, tako i pridržavanjem zadanih rokova. Pun riječi hvale za zaposlene i stručni kadar “Viktora Lenca” bio je i zapovjednik “Mount Whitneyja” Ted Williams, koji je ocijenio da se posao obavlja izrazito kvalitetno i uspješno. Istaknuo je i da je posada vrlo zadovoljna boravkom i u brodogradilištu i u Hrvatskoj.
O kako se značajnom poslu radi objasnio je ministar Božinović, naglasivši kako je riječ o prvom zapovjednom brodu američke ratne mornarice koji je na remontu izvan granica SAD-a.
– Ovaj posao važan je jer treba predstavljati budućnost “Viktora Lenca” i hrvatske brodogradnje uopće. Imamo sve potencijale da iskoristimo tu priliku koja nam se otvorila članstvom u NATO savezu i ulaskom u Europsku uniju. Sinergija uspješne vanjske sigurnosne politike na državnoj razini te osposobljavanja brodogradilišta da se natječu na najzahtjevnijim tržištima recept je za izlazak iz krize i uspjeh hrvatske industrije i brodogradnje kao njezinog najprepoznatljivijeg umijeća, kazao je Božinović, koji se osvrnuo i na činjenicu da je četvrtina zaposlenih u “Lencu” visokoobrazovani kadar što, smatra ministar obrane, upućuje na “velik znanstveni potencijal” koji imamo, a što su su prepoznali i američki partneri.
– Upravo ovakvi poslovi trebaju nam uliti nužnu dozu optimizma u ovo vrijeme, zaključio je Božinović.
Brod USS “Mount Whitney” uplovio je u “Lenac” sredinom rujna na ugovoreni dvomjesečni remont. Vrijednost posla iznosi 6,5 milijuna eura, ali je daleko bitniji potencijal kojeg nosi za moguća buduća servisiranja i održavanja američkih brodova u hrvatskim brodogradilištima. Iz velikog “Lenčevog” doka USS “Mount Whitney” izaći će početkom studenoga, a u drugoj polovici mjeseca Amerikanci bi trebali napustiti Martinšćicu.