Godišnje se 2.500 osoba odazove profesionalnom usmjeravanju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Željko Marić, pročelnik zadarske podružnice HZZ-a

Radi unaprjeđenja politike obrazovanja i zapošljavanja te pružanja podrške građanima u gospodarstvu i društvu temeljenom na znanju Hrvatski zavod za zapošljavanje već 80 godina provodi profesionalno usmjeravanje. Riječ je o Rezoluciji o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju, koju je u svibnju 2004. godine donijelo Vijeće ministara EU.

Informiranje i savjetovanje

Prema ovoj Rezoluciji profesionalno usmjeravanje podrazumijeva različite aktivnosti koje pojedincima omogućuju identificirati vlastite mogućnosti, kompetencije i interese u različito doba života, kako bi donijeli odluke o obrazovanju, osposobljavanju i zapošljavanju te upravljali vlastitom profesionalnom karijerom. Stručna pomoć u donošenju odluka o daljnjem profesionalnom putu neke osobe jedna je od temeljnih funkcija Zavoda, a njezina se realizacija provodi sukladno međunarodnim konvencijama.

Kako je pojasnio Željko Marić, pročelnik zadarske podružnice HZZ-a, profesionalno usmjeravanje uključuje provedbu profesionalnog informiranja i profesionalnog savjetovanja.

- Ove je godine obilježena osamdeseta godišnjica profesionalnog usmjeravanja u RH. Ono može biti pismeno, usmeno i samoinformiranje, a provodi se individualno i grupno. Profesionalno savjetovanje je, pak, proces tijekom kojega se na temelju prikupljenih relevantnih podataka pomaže korisniku definirati daljnje profesionalne aktivnosti. Ovo savjetovanje uključuje psihologijsko testiranje, a interpretiranje rezultata testova obavlja psiholog, pojasnio je Marić, naglasivši da je profesionalno usmjeravanje zapravo proces kojim se prikupljaju podaci o korisniku, prosljeđuju informacije o mogućnostima obrazovanja i zapošljavanja, pomaže pojedincu sagledati vlastite mogućnosti i donijeti odluke o najprimjerenijim izborima obrazovanja i zapošljavanja.

Individualni proces

Naglasio je također da se profesionalno usmjeravanje zasniva na pažljivoj i cjelovitoj procjeni različitih čimbenika, prije svega potrebama tržišta rada te potrebama i potencijalima korisnika.

- Profesionalno usmjeravanje provode savjetnici za profesionalno informiranje i savjetovanje. Najčešće su to psiholozi, pedagozi, socijalni radnici ili stručnjaci srodnih zvanja. Prema potrebi, u postupak profesionalnog usmjeravanja uključuje se i liječnik specijalist medicine rada te savjetnik za zapošljavanje, kazao je Marić, naglasivši da se profesionalno usmjeravanje provodi za učenike osnovnih i srednjih škola, studente, nezaposlene osobe, tražitelji zaposlenja, zaposlene osobe i sve one koji trebaju savjet vezano uz razvoj karijere.

Kako je pojasnio, postupak profesionalnog usmjeravanja je individualni proces, te traje ovisno o potrebama korisnika.

Zainteresirane osobe mogu se javiti u svakom trenutku, a za specifične grupe korisnika, prije svega za učenike, ono se organizira u dogovoru sa školom.

- Na profesionalno usmjeravanje su svi dobrodošli, ali ni za koga nije obavezno i ono počiva na načelu dobrovoljnosti.

Godišnje je u PS Zadar, postupcima profesionalnog usmjeravanja obuhvaćeno oko 2.500 osoba. Najzainteresiraniji korisnici profesionalnog usmjeravanja su učenici, bilo osnovnoškolci koji su neodlučni oko upisa u srednju školu ili srednjoškolci kojima je potrebna pomoć oko odabira daljnjeg obrazovanja, kazao Marić, napomenuvši da se evaluacijom postupaka u profesionalnom usmjeravanju do sada pokazalo da su korisnici usluga zadovoljni uslugom te procjenjuju da im je postupak bio koristan.

Kojim skupinama učenika je namijenjeno profesionalno usmjeravanje?

Profesionalno usmjeravanje je namijenjeno prije svega učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Različite oblike informiranja, odnosno individualno, grupno, samoinformiranje preko brošura, računalnog programa Moj izbor i slično, kao i savjetovanja po potrebi mogu dobiti ostali učenici tijekom svog obrazovanja.

Najčešće skupine učenika kojima savjetnici za profesionalno usmjeravanje pomažu pri donošenju odluke o nastavku obrazovanja su učenici s teškoćama u razvoju, učenici sa zdravstvenim teškoćama, neodlučni učenici te učenici koji imaju poteškoća u svladavanju obrazovnog programa ili žele promijeniti obrazovni program.

Informiranje i savjetovanje studenata
Studenti se mogu prijaviti u evidenciju Zavoda kao nezaposlene osobe ili kao ostali tražitelji zaposlenja. Status nezaposlene osobe mogu imati samo izvanredni studenti, dok se redovni studenti mogu prijaviti u evidenciju Hrvatskoga zavoda za zapošljavanja kao ostali tražitelji zaposlenja. Profesionalno usmjeravanje studenata podrazumijeva pomoć studentima u procjeni vlastitih radnih i osobnih mogućnosti kroz individualno informiranje i savjetovanje i pomoć pri stjecanju vještina aktivnog traženja posla kroz radionice.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno