Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na redu rekonstrukcija saljskog porta

26.10.2011. 22:00
Na redu rekonstrukcija saljskog porta


Ta je cesta prepuna rupa i mogu slobodno reći da na cijelom otoku nema prometnice lošije od ove. Kako je to s morske strane glavni ulaz u najveće mjesto na Dugom otoku, potrebno je hitno nešto poduzeti. Vjerujem da bi radovi mogli započeti već krajem godine ili početkom 2012. godine, rekao je načelnik Zoran Morović


Nakon što su pred mjesec dana Općina Sali i Državna geodetska uprava s tvrtkom Cadcom d.o.o. iz Zagreba sklopile Ugovor o javnim uslugama za obavljanje geodetsko-katastarskih usluga u svrhu izrade katastra nekretnina na području k.o. Božava, vrijedan oko milijun kuna, ovih se dana očekuje sklapanje ugovora za obavljanje geodetsko-katastarskih usluga na području k.o. Sali.
– Natječaj za Sali radio se istovremeno kao i za Božavu. No na onaj za Sali je uložena žalba, koja je u međuvremenu odbačena, pa se uskoro očekuje sklapanje ugovora i za katastarsku izmjeru Sali. Za razliku od Božave, gdje će se raditi izmjera cijelog područja ove katastarske općine, a iz razloga što je k.o Božava relativno mala, u Salima će se kao i u ostalim mjestima raditi izmjera proširenog građevinskog područja, informirao nas je načelnik Općine Sali Zoran Morović koji podsjeća da je prije nekoliko godina izvršena katastarska izmjera katastarskih općina Verunić, Veli Rat, Žman, Soline, Luka i Dragove.
Ovih šest mjesta time je dobilo prve zemljišne knjige u povijesti. Sali i Božava te Savar, Brbinj i Zverinac, tri mjesta koja će na red za izmjeru doći u sljedećem valu, imaju zastarjele zemljišne knjige koje datiraju još iz vremena Austro-Ugarske Monarhije.    
Osim katastarske izmjere u Općini Sali ovih je dana aktualan još jedan projekt. Riječ je o sanaciji dotrajale prometnice oko saljskog porta duge 700-tinjak metara.
– Ta je cesta prepuna rupa i mogu slobodno reći da na cijelom otoku nema prometnice lošije od ove. Kako je to s morske strane glavni ulaz u najveće mjesto na Dugom otoku potrebno je hitno nešto poduzeti. U Općini tako sad među sobom dogovaramo smjernice što i kako napraviti te ćemo uskoro potražiti projektanta koji će te naše želje staviti na papir. Osim rekonstruirati u planu nam je prometnicu i hortikulturno oplemeniti. Vjerujem da bi radovi mogli započeti već krajem godine ili početkom 2012. godine. U Općinskom proračunu za ovu smo namjenu na proračunskoj poziciji ‘uređenje obale i putova’ osigurali pola milijuna kuna. Naglasio bih da je riječ o vlastitim sredstvima Općine. Naime, iako smo projekt nominirali u resorno ministarstvo za ovu godinu nismo dobili pozitivan odgovor. Ipak, projekt ćemo nominirati i sljedeće godine jer, iako još ne znamo točnu vrijednost projekta, pola milijuna kuna ni u kojem slučaju neće biti dovoljno, napominje Morović.
Načelnik Općine Sali ističe još jednu prometnicu na Dugom otoku, odnosno dio obale u jako lošem stanju. Riječ je o dijelu puta u uvali Barbenica u mjestu Luka koji se pod malo jačom plimom nađe pod morem.
– U planu nam je u što skorijem razdoblju riješiti i ovaj problem zbog kojega dio mještana Luke, a ljeti i njihovih gostiju, periodično ostanu odsječeni od ostatka mjesta. Osim što je tu potrebno ići u podizanje trase puta, ispred dijela koji poplavljuje izgradit će se i školjera kako bi se uvala zaštitila od valova, informirao nas je Morović o trenutačno najzanimljivijim planovima Općine Sali.


Povjerenstvo za procjenu šteta od suše




Općina Sali je sredinom rujna Zadarskoj županiji poslala zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode zbog posljedica suše.
Dugootočna poljoprivreda je zbog višemjesečne suše pretrpjela goleme štete, a kako smo već izvještavali, u posebno nezavidnoj situaciji su maslinari, većina kojih ove godine neće imati nikakvog uroda. Oni koji budu imali sreće pa će ipak mljeti masline, mogu računati na minorne količine. Možda 5 ili 10 posto od uobičajenih.
– Ovih dana smo od Zadarske županije dobili naputak da osnujemo povjerenstvo za procjenu šteta, a rezultate te procjene poslat ćemo natrag u Županiju. Iako naknade za štete neće biti velike, nadamo se da će naši poljoprivrednici dobiti pa barem i simboličnu pomoć za ublažavanje posljedica ovogodišnje suše, rekao je Zoran Morović.