Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prekovremenim radom do kraće liste čekanja?

26.10.2011. 22:00
Prekovremenim radom  do kraće liste čekanja?


Kako bi se lista čekanja smanjila, dr. Nakić se odlučio za ekstratermine koje će bolnički liječnici odrađivati prekovremeno, i to tijekom dva radna dana i subotom


Za razliku od liste čekanja za magnetsku rezonanciju u Općoj bolnici Zadar, koja se zahvaljujući popodnevnim terminima uspjela smanjiti, ona za ultrazvuk dojke produžila se na čak osam mjeseci. Iako je riječ o kontrolnim pregledima dojke, lista čekanja je duža nego ikada, što će zadarska Opća bolnica pokušati riješiti dodatnim, ekstraterminima.
Dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, navodi da se za ultrazvuk dojke, unatoč dodatnim popodnevnim terminima, čeka sedam do osam mjeseci. Kako bi se lista čekanja smanjila, dr. Nakić se odlučio za ekstratermine, koje će bolnički liječnici odrađivati prekovremeno, i to tijekom dva radna dana i subotom.
– Suočeni smo s golemim brojem zahtjeva za ultrazvuk dojke zbog čeka se lista čekanja, unatoč popodnevnim terminima, produžila na sedam do osam mjeseci. To ćemo pokušati riješiti ekstraterminima. Spomenuti termini će se odrađivati prekovremeno radnim danima i subotama. Vjerujem da će to smanjiti listu čekanja za ultrazvuk dojke, govori dr. Nakić, dodajući da se paralelno s rješavanjem spomenute problematike vrši i analiza zahtjeva za ultrazvuk dojke, a prvi rezultati pokazuju da jedan dio spomenute ultrazvučne dijagnostike uopće nije nužan.
Naime, spomenuta lista čekanja odnosi se na kontrolne ultrazvučne preglede dojki. Na listi se uglavnom uvijek vrte ista imena, pacijentice ultrazvuk dojke obavljaju svakih šest mjeseci, što, kako pojašnjava dr. Nakić, u pojedinim slučajevima nije nužno. No, kako uputnice za ultrazvuk dojke izdaju liječnici obiteljske medicine, broj zahtjeva je sve veći. Stoga dr. Nakić razmišlja da se i za ultrazvuk dojke, kao što je to slučaj s magnetskom rezonancijom, uvede preporuka specijalista.
– Analiza o opravdanosti zahtjeva za ultrazvuk dojke još nije gotova, tako da ne možemo brzati sa zaključcima. No, po svemu sudeći, veliki broj zahtjeva nije nužan kao što se to želi prikazati. Iz toga razloga lista čekanja za ultrazvuk dojke, kad su u pitanju kontrolni pregledi, sve više se produžuje. No, kad je u pitanju ultrazvuk, koji se preporučuje nakon mamografskog nalaza, pacijentice brzo dolaze na red, u roku od jednog do dva tjedna, kaže dr. Nakić.