Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Borik sa 2,8 milijuna kuna gubitka

Autor: Damir Maričić

26.10.2012. 22:00
Borik sa 2,8 milijuna kuna gubitka


Gubici su rezultat financijskih rashoda zbog ranijih zaduženja, dok je samo tekuće poslovanje bilo pozitivno


Suprotno dosadašnjoj praksi Borik d.d. prvo je od dioničkih društava s područja Zadarske županije čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi, a koje je podnijelo izvješće o devetomjesečnim rezultatima.
Po njima je Borik ostvario poslovni prihod od 87,3 milijuna kuna, gotovo identičan lanjskom u istom razdoblju.
Istovremeno 89,6 milijuna bili su ukupni prihodi, a ukupni rashodi iznosili su 92,4 milijuna kuna .
Time je ukupan rezultat devetomjesečja značio minus od 2,8 mlijuna kuna. Treći ključni turistički kvartal iznos je u prihodima 57 milijuna kuna ili oko tri milijuna više od lanjskog, ali je u ovom ključnom razdoblju rashod iznosio 40,9 milijuna kuna. Tako je u ovom vršnom turističkom razdoblju tekuće poslovanje značilo 16 milijuna kuna dobiti. U tom razdoblju financijski rashodi iznosili su pet mlijuna kuna. No u zbiru devet mjeseci ti su rashodi zbog   vraćanja prethodnih zaduženja iznosili 15,3 milijuna kuna te su zbog toga ukupni rezultati negativni. Tako, ili gore, će ostati do kraja godine jer u turizmu je zadnji kvartal težak i u Hrvatskoj gotovo redovito gubitaški.
Borik već godinama akumulira gubitke te ima visoku zaduženost. Uskoro se očekuju vedriji izvještaji Ilirije i Turishotela koji redovito iskazuju dobit, Turisthotel posljednjih godina i najveću u Zadarskoj županiji.