Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Gitara i pjesma zbližile mlade i stare

Autor: Irena Jurjević

26.10.2012. 22:00
Gitara i pjesma zbližile mlade i stare

Foto: Marin GOSPIĆ



Posjete domu održavamo tradicionalno već godinama, s roditeljima pripremamo kruh i na taj način osvješćujemo i potičemo međugeneracijsku solidarnost djece i starijih, kazala je Knez


Pravi šušur stvorili su polaznici vrtića Grigor Vitez kada su jučer u jutarnjim satima kročili u Dom za starije i nemoćne osobe Zadar. Nesvakidašnji prizor u, inače, mirnom domu dodatno je naglasila gitara odgovorne odgojiteljice Irene Knez. Puna dvorana štićenika doma odzvanjala je pljeskom pri dolasku mališana, a oni su im se odužili pripremljenim glazbenim programom. Nije izostala ni prigodna koreografija, a sve su to djeca pripremala posljednjih dana kako se u njihovom vrtiću odvijala manifestacija Dani kruha. Dakako, nisu izostali niti slatki paketi koje su mališani s roditeljima te vrtićke tete pripremile za štićenike.
– Posjete domu održavamo tradicionalno već godinama, s roditeljima pripremamo kruh i na taj način osvješćujemo i potičemo međugeneracijsku solidarnost djece i starijih. Pripremom kruha djeca upoznaju kako on nastaje. Ove godine pravili smo i palačinke te suhe kolače, pojasnila je Knez, dodajući kako susreti sa starijima prođu itekako zanimljivo. U početku je prisutna mala sramežljivost, no ubrzo krene međusobna komunikacija, kazuje.
Inače, ono što je specifično za Dječji vrtić Grigor Vitez jest naglasak na glazbenom izražavanju, što je prikazano i jučer u posjetu Domu za starije i nemoćne. Velik udio u tome ima odgojiteljica Irena Knez, inače samouka gitaristica, koja je svoj hobi odlučila prenijeti i na svoje radno mjesto. I to poprilično uspješno.
– Na ovaj način želim više posvetiti pažnje glazbi, jer čini mi se da je ona nekako zakinuta u vrtićima. Više se pažnje obraća onome što se vidi, dakle likovnom izražaju, a ne onome što se čuje. Glazbu treba vratiti u vrtiće. Mi zato pjevamo i sviramo tijekom cijele godine, a i djeca to vole, pojasnila je Knez.