Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Knez: Ostvaren višak prihoda od milijun kuna

Autor: Velimir Brkić

26.10.2012. 22:00
Knez: Ostvaren višak prihoda od milijun kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



U prvom polugodištu ostvaren je višak prihoda nad rashodima u iznosu od 1,081.684 kuna, dok je istom razdoblju protekle godine ostvaren manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 1,342.390 kuna, nabraja Knez ističući kako se višak prihoda prenosi se u iduće razdoblje


Tri izvješća, izvješće o financijskoj reviziji Grada Biograda na Moru za 2011. godinu te polugodišnja izvješća o izvršenju ovogodišnjeg gradskog proračuna i o radu gradonačelnika Ivana Kneza bila su središnje teme na 32. sjednici Gradskog vijeća održanoj u četvrtak navečer.
Revizija: manje nepravilnosti
Nakon podužih rasprava HDZ-ova apsolutna većina izvješća je prihvatila dok su protiv ili suzdržani bili vijećnici SDP-a Anka Merdić i Danijel Karabatić.
Sjednici kojom je predsjedao predsjednik Vijeća Tonči Šangulin nazočilo je 12 od 15 vijećnika, nedostajali su Ante Lukačić (HDZ, Ana Buovac (SDP) i Nelka Malešević (DSU-HNS). Osim tajnice, zapisničarke Ane Nimac na sjednici je nazočio i pročelnik Ivica Stopfer.
– Provedenom revizijom poslovanja za 2011. godinu proračun, odluka o izvršavanju proračuna, te izmjene i dopune proračuna doneseni su u skladu s propisima, kazao je u uvodu gradonačelnik Ivan Knez.
Prihodi i rashodi prošle godine bili su planirani u iznosu 70,7 milijuna koji su rebalansima došli do iznosa 61,2 milijuna kuna. Grad koji broji 5.528 stanovnika ima pet proračunskih korisnika (Dječji vrtić, Gradska knjižnica, Zavičajni muzej, Pučko otvoreno učilište, Vatrogasna postrojba) s ukupno 74 zaposlenika. Trenutačno imaju i 11 mladih ljudi stječu jednogodišnje radno iskustvo i imaju plaću 1.600 kuna.
– Obavljenom revizijom, utvrđene su i određene nepravilnosti i propusti koje se odnose na računovodstveno poslovanje, prihode, rashode kao i postupke javne nabave, te je izrečeno i uvjetno mišljenje, obrazlagali su oporbeni vijećnici Anka Merdić i Danijel Karabatić nabrajajući pritom stavku po stavku.
Gradu je po međunarodnim revizijskim standardima nakon provedene revizije kojom su obuhvaćeni financijska izvješća i poslovanje naloženo da spomenute nepravilnosti otkloni, odnosno poduzme potrebne radnje i prihvati predložene preporuke kako se nepravilnosti ne bi ponavljale u daljnjem poslovanju.
– Odmah smo započeli s otklanjanjem uočenih nedostataka te nadasve temeljito poduzimamo predložene mjere, obznanio je Knez dodajući kako je naplata komunalnih davanja nakon niza ovršnih rješenja premašila 90 posto.
– Protekle proračunske godine potraživanja starija od jedne godine iznose 14 milijuna kuna, a starosti do jedne godine 2,2 milijuna kuna. U iznosu od 1,5 milijuna kuna dužnicima smo ispostavili rješenja o prisilnoj naplati a za potraživanja za gradske poreze u iznosu od 2,9 milijuna kuna mjere naplate poduzima Porezna uprava, objašnjavao je Knez.
Polugodište bolje nego lani
Proračun Grada za ovu godinu planiran je u ukupnom iznosu od 49,484.202 kuna, a za prvo ovogodišnje polugodište ostvareno je 15,054.384 kuna prihoda ili 30,4 posto ovogodišnjeg proračuna.
– U istom razdoblju protekle godine, ostvareni su prihodi i primici od 14,417.938 kuna, što znači da u prvom polugodištu imamo povećanje za 4,4 posto s obzirom na isto prošlogodišnje razdoblje, navodi Knez.
Istovremeno, rashodi i izdaci ostvareni su u iznosu od 13,972.700 kuna, dok su isti u prvom polugodištu protekle godine iznosili 15,760.328,00 kuna. Rashodi i izdaci su zapravo manji za 11,3 posto od istih u protekloj godini.
– U prvom polugodištu ostvaren je višak prihoda nad rashodima u iznosu od 1,081.684 kuna, dok je istom razdoblju protekle godine ostvaren manjak prihoda nad rashodima u iznosu od 1,342.390 kuna, nabraja Knez ističući kako se višak prihoda prenosi se u iduće razdoblje.
O realizaciji proračuna primjedbe su imali oporbeni vijećnici.
– Dobro je znano kako sam više puta do sada upozorila na pojedine stavke, koje se kako kažete moraju svesti u neke okvire, a s obzirom na situaciju smanjiti djelomično ili potpuno financiranje neučinkovitih udruga i klubova, kazala je Anka Merdić koja je između ostalih zatražila da se za tzv. intelektualne usluge ubuduće dostavljaju specifikacije.
O svom polugodišnjem radu, odnosno radu gradske uprave Knez je govorio o brojnim aktivnostima. O koliko se aktivnosti zapravo radi počevši od odsjeka za proračun i financije, upravljanjem imovinom i komunalnim sustavom, prostornim uređenjem, lokalne samouprave i uprave, te do društvenih djelatnosti dovoljno govore pet gusto tipkanih stranica izvješća.
Vijećnici su jednoglasno prihvatili dopunu odluke o taksi prijevozu na području grada s kojom je utvrđeno da je do sad izdano deset dozvola.
– Zbog egzistencije autotaksi prijevoznika odlučeno je ograničiti broj izdanih dozvola, ustvrdio je gradonačelnik.
Na sjednici je izabrano i Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Željko Domitrović za predsjednika, te Senad Salihović i Željko Nekić za članove. Za zamjenika predsjednika i članova povjerenstva imenovani su Nevio Colić, Predrag Kulaš i Ivana Šaja.
Donesena je odluka o raspisivanju i objavljivanju Javnog poziva za članove biogradskog Savjeta mladih.