Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

MasVin očekuje više od deset vagona maslina

Autor: Damir Maričić

26.10.2012. 22:00
MasVin očekuje više od deset vagona maslina

Foto: Vedran SITNICA



Uz domaće tržište, za sad smo se predstavili na području Engleske i Škotske i probudili smo interes u Kini. Za nas u Hrvatskoj tu su količine još pitanje jer probna količina u Kini je cisterna sa 20.000 litara. Mi nećemo imati toliko ukupnog roda. No tržište otvaramo i to s pristojnim cijenama od 13 eura za litru, kazao je Bobanović


Deset zaposlenih pod ugovorom i četvero studenata zatekli smo u još uvijek krasnom danu u četvrtak na plantaži maslina kod Tinja, Zadruge MasVin iz Polače. Berba je u punom jeku.
 MasVin ovdje ima najveći plantažni maslinik u Dalmaciji i sa 12.000 stabala je drugi u zemlji poslije onog Agrolagune u Istri u vlasništvu Ivice Todorića.
Još mlad maslinik sada u sedmoj godini trebao bi dati značajan rod.
Navodnjavanje 3,5 milijuna kuna
– Tome će pomoći što je kompletno imanje navodnjavano, a za što je u sustav uloženo 3,5 milijuna kuna. No nema straha od podbačaja roda po toj osnovi, kaže Radoslav Bobanović pohvalivši se i prvim randmanom od 14 posto (toliko se litara ulja dobije od 100 kilograma maslina).
Brat će se do prve dekade studenoga, shodno dozrelosti pojedinih sorti. Berba je zbog vremenskih uvjeta ove godine kasnija.
– Lani smo prije ovog datuma brali i orkule, a sad ni ne pomišljamo već beremo najranije sorte leccino, pendolino i frantoio, a nešto je otišlo i u konzerve – sorte ascolana, navodi Bobanović jer MasVin ima i konzumne sorte i ove za proizvodnju maslinova ulja.
Sve to na 45 hektara pod navodnjavanjem, uz 11 hektara vinograda gdje je berba obavljena uspješno, i dva hektara pod smokvama koje su davno obrane.
Berbu su počeli 20. listopada, a očekuju urod od desetak vagona.
– Dosadašnju preradu vršimo sami u našoj uljari koja je opskrbljena Enno Rossom što je rerrari među uljarama, a kapacitet joj je 400 kg na sat. Ako ne stignemo u našoj namjeravamo otići u uljaru Željka Vrsaljka u Nadinu, odnosno Laće u Skradinu, poznajemo ih kao vrhunske, prijatelji smo i imamo u njih povjerenja.
Interes iz Kine i Britanije
Starenje, odnosno dolazak svih maslina na veći rod postavit će i pred njih pitanje plasmana, ali ga se ne boje.
– Uz domaće tržište, za sad smo odradili s predstavnicima Grada Zadra predstavljanje na području Engleske i Škotske i probudili smo interes na tom području kao i kontakte u Kini. Za većinu nas u Hrvatskoj upitne su količine jer je probna količina u Kini cisterna sa 20.000 litara. Mi nećemo imati toliko ukupnog roda. No tržište otvaramo i to s pristojnim cijenama od 13 eura po litri, kazao je Bobanović.
Osim prodaje putem poznanika i tvrtki, plasmana u ovdašnje ugostiteljske lokale za sad su u plasmanu preko dviju specijaliziranih trgovačkih marki Biosvijet i Biovega. Ostat će pri cijeni od 85 kuna za 7,5 dl ulja. Naravno ne smijemo zaboraviti kazati – ulja koje je lanjski šampion međunarodne smotre Noćnjak, najveće na ovim područjima.
– I poštujemo različitost okusa i ukusa, odnosno oblicu ćete dobiti jednosortnu za recimo meso, leccino i slične sorte ili mješavine za salatu, poseban miks “mekših” ulja za ribu i sl., napominje Bobanović. Naravno, i ove se godine još uvjerljivije spremaju na natjecanja i smotre očekujući niz nagrada za ulja, a i za vina.


 KAP NA KAP




Sustav navodnjavanja, kap na kap, podrazumijeva i tri bazena za akumulaciju sa 10.000 kubnih metara vode kao i vlastitu bušotinu 50 metara ispod razine mora odakle se voda nadopunjuje u bazene.


 VINO IZVRSNO


Suša nije pogodila ovdašnji vinograd sa 45.000 panja. Niti mraz jer ga ovdje nije bilo. Štete nisu ni prijavljivali jer su se dogodile na manjem dijelu vinograda gdje još nisu razvili sustav navodnjavanja. Rod je izvrstan, a grožđe je bilo zdravo. MasVin je do sada za svoj muškat žuti i syrah dobio od Zavoda za vinarstsvo oznake – vrhunsko dok je kupaža – kvalitetna. Očekuju još rješenje za merlot. Naravno govorimo o berbi 2011. godine koja je sad u prometu.