Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Slovenci zbog dugova prodaju Luku Zadar?

Autor: Damir Maričić

26.10.2012. 22:00


Mariborski Dnevnik u jučer objavljenom članku navodi kako bi Luka Zadar, tvrtka koja ima koncesiju na obavljanje lučkog posla u luci Zadar, mogla uskoro na prodaju na javnoj dražbi. Odnosno, njen većinski paket dionica.
Mariborski list “Dnevnik” ponovno otvara tamošnju priču i aferu oko tvrtki i povezanosti s Mariborskom nadbiskupijom svraćajući pozornost i na Zadar, odnosno tvrtku Luka Zadar. Naslov donosi kako družba I. J. Storitve nije vratila gotovo dva milijuna eura tvrtki Zvonu Dve Holding, te može tako izgubiti većinski udjel u Luci Zadar?! Detaljnijih informacija za sada nema.
Stečajna upraviteljica tvrtke Zvona Dve Holding Vida Gabrec, navodno, započinje postupak ka prodaji vlasništva nad Lukom Zadar jer društvo I. J. Storitve nije vratila oko dva milijuna eura ovom holdingu u stečaju. Time bi, navodi Dnevnik, mogla izgubiti većinski udjel u Luci Zadar. Navode i da iza tvrtke I. J. Storitve, navodno, stoji nekadašnja financijerka iz krugova bliskih Nadbiskupiji Mariborskoj – Roza Mlakar Kukovič. Dodaju, neslužbeno, kako je u zadnjih godinu dana višekratno pokušana prodaja Luke Zadar (vjerojatno misle dionica), ali su kupci odustajali.
 
Trakavica oko prodaje većinskog paketa Luke Zadar (oko 53% dionica) u Zadru traje neizmjerno dugo. Suprotno već uobičajenim vlasničkim preinakama, koje su i u nas postale svakodnevne i privuku pažnju u trenutku kad se dogode, ova svako malo pobudi pažnju zadarske javnosti.
Tako je vjerojatno i sad. Iako se cijela stvar dogodila prije pet godina, još u studenom 2007. godine kada je tvrtka Manus u vlasništvu Veljka Bubića, od petorice većih dioničara preuzela kontrolni paket od 51% dionica, ova kupnja ne odlazi u područje neaktualnosti. Bubić je tada izjavio da je dionice otkupio novcem inozemnog fonda koji mu je ustupila jedna slovenska tvrtka, a za što je kao zalog dao dionice tvrtke. U većini medija Bubića se prikazivalo kao “paravan”, odnosno, tek formalnog nositelja. Poglavito stoga što se radilo o vrlo značajnom iznosu.
U tom je smislu i ova sadašnja priča iz Dnevnika neuvjerljiva, naime, spominje se dug od dva milijuna eura zbog čega bi moglo doći u pitanje većinsko vlasništvo nad dionicama Luke Zadar. Tada je, međutim, spominjani iznos višestruko veći.
Naime, po nekim drugim izvorima Manus je bio obvezan vratiti kratkoročni kredit za 53,6% dionica Luke Zadar, u iznosu od 130 milijuna kuna, do kraja 2007. godine. To nije napravio pa je, navodno, ljubljanska tvrtka I. J. Storitve još u kolovozu 2008. godine izvršila upis založnog prava, kako je to ugovorom predviđeno, također prema tadašnjim napisima u hrvatskim medijima.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU