Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svaki mjesec nova maslinarska priča

Autor: Ante Vidović

26.10.2012. 22:00
Svaki mjesec nova maslinarska priča

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kroz koncizan tekst s puno fotografija i ilustracija maslinare se podsjeća što moraju uraditi da bi imali dobre masline. Svaki mjesec nova priča. U listopadu se određuje vrijeme zriobe i berbe, u studenom prerada ploda, u prosincu čuvanje ulja, u siječnju se kreće s obnovom starih i zapuštenih maslinika… istaknuo je Tomac
“Maslinarski rokovnik za svaki trliš” naziv je najnovijeg uratka agronoma Marijana Tomca koji je napisao zajedno sa svojom kćeri Ivanom Tomac Talajić, a koji je predstavljen u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Novom kampusu.
Radi se o uratku korisnom za svakog maslinara, od hobista do profesionalca, gdje se na jednostavan način opisuju radovi i obveze u masliniku tijekom cijele godine.
Vrijednost najnovijeg djela agronoma i njegove kćeri, koja je poljoprivredni savjetodavac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, najbolje je opisao pisac predgovora i urednik Nedjeljko Jusup prenoseći riječi i mišljenja praktičnog maslinara:
– Sviđa mi se što je u knjizi napisano ono što bi mi trebali raditi u našim maslinicima, a ne radimo.
Konkretno o samom sadržaju i načinu njegove prezentacije govorili su autori.
– Kroz koncizan tekst s puno fotografija i ilustracija maslinare se podsjeća što moraju uraditi da bi imali dobre masline. Svaki mjesec nova priča. U listopadu se određuje vrijeme zriobe i berbe, u studenom prerada ploda, u prosincu čuvanje ulja, u siječnju se kreće s obnovom starih i zapuštenih maslinika, u veljači sadnja i tako redom, kaže Marijan Tomac.
– Težnja nam je bila na jednostavan i kratak način maslinarima dati pregled obavljanja radova tijekom cijele godine. Baš zbog toga što je cijeli rokovnik pisan jednostavnim jezikom te što nudi jednostavna i praktična rješenja on će imati veliku praktičnu vrijednost za maslinare, rekla je Ivana Tomac Talajić.
O zajedničku uratku Tomčevih govorili su i tajnik Udruge maslinara i uljara Orkula Budimir Galić, rukovoditelj područnog ureda Savjetodavne službe jadranske Hrvatske Žarko Kovačić, benkovački pročelnik Željko Katuša te profesor autora rokovnika na Agronomskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Ante Kolega. Katuša ističe kako je Tomac svojim uradcima, od maslinarskog kalendara do najnovijeg rokovnika, dao doprinos razvoju maslinarstva na području Zadarske županije. Ante Kolega naglašava uporabnu vrijednost rokovnika i njegovu široku primjenu.
– Svi ga mogu koristiti, najveći tržištari i zaljubljenici koji imaju tri-četiri stupa maslina. Danas je maslina i maslinovo ulje ljekovita namirnica koja dobiva sve više na cijeni. Tomčev rokovnik nije priručnik da zapišemo što smo uradili toga dana u maslinama nego koliko smo našem proizvodu dodali vrijednosti, kazao je Kolega.


 MASLINARI SE MORAJU UDRUŽITI


Predstavljanju Maslinarskog rokovnika za svaki trliš nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu u Zadarskoj županiji koji je stavio naglasak na aktualne potrebe u maslinarstvu.
– Naši posjedi su mali u odnosu na one u svijetu. Vjerujem da su maslinari svjesni da se moraju udružiti. Mi ćemo im dati potporu u okupljanju i za zajednički nastup te stvaranje branda Zadarske županije, kazao je Segarić.
U pravcu stvaranja maslinarsko-uljarskog branda idu u Udruzi Orkula koji planiraju zaštiti povijesno liburnsko ulje, kako je najavio tajnik Orkule Budimir Galić.