Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Večer uz komediju

Autor: Mario Padelin

26.10.2012. 22:00


NEDJELJOM U 2 – PAMETNO I UMJERENO
Ne znam točne podatke, ali izgleda da je ova Stankovićeva emisija jako gledana, s obzirom na to koliko mi ljudi svake nedjelje skreće pažnju da treba pogledati tog i tog koji gostuje. Jako sam bio zadovoljan s Avdićem prošlog tjedna, a samo sam se nadao da ove nedjelje neće biti neki političar. Ipak, kada je gospodin Ivan Grubišić u pitanju, mislim da ono “političar” baš ne stoji, jer se radi prije svega o jednom visokomoralnom humanistu od kojeg se uvijek ima nešto zanimljivo čuti. Don Ivana sam upoznao prije pet godina kada je došao u Zadar krstiti dijete mojih prijatelja. Iako sam bio na mali milijun krštenja (i crkvenih vjenčanja), moram priznati da je ovo bilo nešto jedinstveno, umjereno, mudro i da sada ne nabrajam više, tako da mi se urezalo u pamćenje za cijeli život. Takav je bio i u ovoj emisiji, a posebno mi je bilo zanimljivo to da je u kontekstu njegovog izlaganja, čak i inače odvratna riječ “perverzija” zvučala nekako umjereno.
KAKO SE ZABAVITI I IZGUBITI VEČER?
Pretpostavljalo se da će podkanali “Doma2 i “RTL 2” biti bez veze, puni sapunica, talk-emisija i ostalih perverzija, moram priznati da se često može naći i nešto zanimljivo. Evo, npr.: ja se, koji volim humoristične serije, vrlo lako mogu uhvatiti u zamku cjelovečernog gledanja. “Malcolm u sredini”, “Dva i pol muškarca”, “Prijatelji” i “Seinfeld”, vrhunski su serijali ovoga žanra i uvijek ih je užitak ponovno pogledati, pa makar se radilo i o reprizama. Problem je samo jedan. Počinju prije osam navečer, a završavaju oko ponoći, što znači da ste izgubili cijelu večer, da je suđe ostalo neoprano, da niste djeci pomogli oko domaćeg rada i da i u ovim stvarima treba biti odmjeren i umjeren.
BLJAK, BLJAK, FUJ, FUJ!
Kada smo kod privatnih kanala i repriznih emisija, red je spomenuti i “RTL plus” koji nam redovito prikazuje stare epizode jedne od najgorih “zabavnih” uradaka svih vremena, a riječ je, naravno, o “Mijenjam ženu”. Ova zabava bi i bila donekle zanimljiva kada bismo je napravili malo kvalitetnije i kada ne bismo toliko insistirali na najprizemnijim šalama koje su, kao i obično, vezane uz seks. Ona tijekom večere pokazuje kako je pripita i ijujuče kao snaša u kolu, a on ponesen atmosferom u žaru zabave razbija čaše. Glupostima se pridružuje i voditelj koji konstatira kako su “doživjeli pravi vatromet osjećaja”. Sve je to loše, na trenutke i zapanjujuće glupo, a scena u kojoj se zamjenska žena i muž valjaju u ribnjaku je toliko degutantna da na nju, uistinu, ne treba više trošiti riječi. Osim… Bljak, bljak, fuj, fuj!
ŠTO JE TO USTVARI?
A kada smo kod humora na televiziji, ne mogu, a ne spomenuti jednu novu domaću humorističnu seriju. Radi se o projektu Hrvatske televizije “Nedjeljom ujutro, subotom navečer”. Po najavama sam zaključio da bi se moglo raditi o malo zahtjevnijoj zabavi, tj. za one koji se baš ne smiju na svaku prizemnu glupost, tj. moglo bi se raditi o nečem što bi moglo sličiti na odličan HRT-ov “Zakon?”, a koji je prikazan samo jednom i nikada više. Vjerojatno zato što se nije svidio nekomu primitivcu koji to, u svojoj jednostavnosti, nije mogao razumijeti. Ipak, autori nisu uspjeli napraviti nešto značajnije, osim ako nekomu nije smiješno što se jedan lik zove “Srbin” i što se s njim na račun toga zafrkavaju. Uostalom, pročitajte kako se ovonedjeljna epizoda najavljuje u tv-vodiču: “Hans spava na kauču, plejka mu je na prsima. Palci mu se pomiču u snu, kao da se još uvijek igra. Nad njim stoji baba, rubac joj je na glavi, a ceker u ruci. Spremna je za izlazak, valjda će na plac”. Zvuči zanimljivo, zar ne? Ali, nakon što pogledate epizodu i sami će te uvidjeti da to ipak nije to, iako se krenulo hrabro sa 16 epizoda. Ipak, tko zna. Ovo je tek peta. Možda će se s vremenom uhodati.
POZDRAV SILVIJI, MARIJU I DANIJELU
O tome sam već pisao, ali ne mogu da još jednom ne skrenem pozornost na taj čarobni termin u 10.15 sati na prvom programu HRT-a, gdje se radnim danom redovito prikazuju strani dokumentarci. Prije koji dan je bio još jedan odličan, a radilo se o prikazu američkog kalifornijskog velegrada San Francisca i svih njegovih posebnosti i zanimljivosti. Doduše, nisu spomenuli da su se tamo nedavno iz Zadra preselili moji kumovi, ali to sada nije toliko bitno. Bitno je da ih ja ovim putem pozdravljam, jer znam da nas redovito čitaju na internetu.
[email protected]