Prezentacija projekta očuvanja lončarstva Velog Iža

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Narodni muzej Zadar, u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar i Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar organizira prezentaciju cjelovitog projekta trajnog očuvanja i zaštite tradicijskog lončarstva Velog Iža koje spada u vrijednu nematerijalnu kulturnu baštinu jadranskog prostora. Iško lončarstvo zbog svog izuzetnog tradicijskog i kulturnog značaja, Rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 2. srpnja 2009. godine ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra i upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a nominirano je i za UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Zajedničkom sinergijom, podrškom i razumijevanjem ovih ustanova osigurava se permanentna i sustavna briga u njegovu očuvanju i prenošenju znanja na mlađe generacije posebnim edukativnim programima i stručnim prezentacijama kroz organizaciju radionica, predavanja, izrade stručnih publikacija, izložbi i drugih raspoloživih načina i oblika rada.

Projekt će prezentirati Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Jakov Vučić, v.d. ravnatelja Arheološkog muzeja Zadar i Marijana Bakmaz, ravnateljica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar. Stručni voditelj radionice je Frane Šunić, muzejski tehničar, djelatnik Arheološkog muzeja Zadar.

Slijedi prezentacija ovog projekta u sklopu kojega će se organizirati radionica izrade iške keramike i kuhanje brudeta na tradicijski iški način.

Sutra, u utorak, 28. listopada u 11 sati u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja je prezentacija projekta i kuhanja brudeta na tradicijski način uz degustaciju jela, a u 12 sati u Arheološkom muzeju slijedi otvaranje i početak rada radionic.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno