"Magistralna" maslina dala 112 kilograma ploda i 19 litara ulja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

"Dušni dan, skale van", stara je narodna izreka u vrijeme pred intenzivnu berbu maslina. Međutim, zbog sušnog ljeta i prije Svih svetih i Dušnog dana berba maslina u Sukošanu se zahuktala, proteklog vikenda nije bilo maslinara koji nije bio u svom masliniku.

Nakon lanjske katastrofalne godine za maslinare je došla bolja godina. Iako su urodi na granici ispodprosječnosti, velik broj maslinara je odahnuo jer će ulja ipak biti, i to kvalitetnog. Mađutim, jedna maslina uzgojena u netipičnom okruženju, osim što je postala neizostavnom turističkom sukošanskom slikom, toliko plodova daje da je i stručnjacima neobjašnjivo.

- Plodovi su ogromni, grane su se od težine plodova savijale, ima točno 112 kilograma ploda, ponosan je vlasnik masline Darko Keran.

- Od kad je u punom rodu ova maslina nikad nije dala manje od 50 kilograma. Uglavnom se kreće od 60 do čak 100 kilograma, ove godine maslina je rodila kao nikada, govori Darko dok ponosno pokazuje pet punih kašeta zapremnine 40 litara.

Bilo kako bilo, svi ti netipični uvjeti za uzgoj masline pokazali su se ovih godina najidealniji u zaštiti od bolesti i od nametnika, muhe, moljca ili svrdlaša i donijeli rekordne urode.

U obitelji Keran uzgojem maslina bave se od pamtivijeka. No, ovakvo rodnu, a ne toliko veliku maslinu ne pamte ni najstariji Keranovi.

- Nisam osobit stručnjak, slušam i učim od svojih starijih ali i drugih maslinara koji ovdje navraćaju i koji kažu kako je prvi i najvažniji čimbenik sorta masline, te da je treba redovito obrađivati, "škarati", ne prskati je bez veze i reda radi, te gnojiti isključivo stajskim gnojivom, otkriva "tajne zanata" netipični maslinar, poznati sukošanski ugostitelj Darko Keran.

Dok je Darkova maslina platila 15 posto, situacija u "normalnim" maslinicima je drukčija, prve prerade maslina pokazala kako su tamo masline "izbacile" od 10 do 14 posto ulja.

- Koliko su masline platile ili koliki je radman na 100 kilograma maslina, od te količine odmah treba odbiti oko dvije litre ulja za platiti meljavu. Naime, za meljavu kilogram maslina u uljari treba platiti 1,40 kuna, odnosno za 100 kilograma 140 kuna u što nisu uračunati osobni troškovi dostave, objašnjava Darko koji dok bere plodove odmah sa škarama i ručnom pilom prorjeđuje grane u krošnji masline.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno