Sve više branitelja pridružuje se sindikatu

Slika korisnika admin
A. SITNICA

Nakon vijesti o osnivanju Sindikata branitelja u Zadru, njegovu koordinatoru Davoru Miliću javlja se sve više branitelja koji trebaju pravnu, ali i psihološku pomoć. U Zadru, naime, još ima branitelja koji do danas nisu riješili status ili su im narušena prava iz Zakona o pravima branitelja. Osnivanje Sindikata idealna je prilika za dobivanje pravne pomoći, osobito zato što će je Sindikat svojim članovima pružati besplatno.

Činjenica da će djelovati u okviru Sindikata umirovljenika omogućiti će i lakši početak rada jer na ovaj način imaju već riješenu potrebnu infrastrukturu, a i postojeću službu za pružanje psihološke pomoći.

Pružaju psihološku pomoć

- Pozivam sve hrvatske branitelje, dragovoljce i invalide Domovinskog rata, kao i njihove obitelji, da se pridruže našoj podružnici Sindikata branitelja. Isključivi je cilj osnivanja podružnice besplatna pravna pomoć braniteljima, ali važno je naglasiti da ćemo pružati i psihosocijalnu pomoć koja već postoji pri Sindikatu umirovljenika u Zagrebu. Svi zainteresirani kojima bude trebala ova vrsta pomoći dobit će telefonski broj na koji se mogu obratiti. Obuhvatit ćemo i jedan širi spektar pružanja pomoći braniteljima jer ima puno njih kojima je pomoć potrebna. Stupili smo tako već u kontakt s Mirovinskim fondom, Caritasom i Centrom za socijalnu skrb kako bismo na svim područjima pomogli našim braniteljima, kaže Milić.

Na priključenje inicijativi za osnivanje Sindikata branitelja došao je i zbog vlastitog iskustva dugogodišnjeg traženja pravne pomoći, zbog čega je pozdravio ideju zadarskog SSSH-a.

- Na žalost, na tisuće je branitelja koji nisu uspjeli ostvarili prava iz Domovinskog rata, prije svega zbog sustavnog ukidanja tih prava. Do toga je došlo zadnjih 15 godina izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja koje su nas dovele u ovakvu situaciju. Ovim bih putem zato apelirao na buduću vladu Hrvatske da se napravi novi, pravičniji Zakon o pravima branitelja, kako bi branitelji koji ni danas nisu ostvarili svoja prava to konačno mogli učiniti jer po aktualnom zakonu to ne mogu ostvariti, pojašnjava Milić.

Oštećeni brojnim izmjenama zakona

Osvrnuo se na tri ključna zakona koja reguliraju prava branitelja, prije svega onaj iz 2004. godine za kojega Milić kaže da braniteljima vremenski ograničava mogućnost dobivanja statusa hrvatskog vojnog ratnog invalida.

- Tko je do 31. prosinca 2005. godine predao zahtjev ušao je u pravni postupak, ali nakon tog datuma više nije bilo moguće niti ući u pravni postupak, a kamoli ostvariti svoja prava. To je po meni veliki apsurd koji nas ograničava i s medicinskog stajališta jer otprilike znači kao da vam netko kaže da pomoć liječnika možete dobiti ako dođete do podne, ali iza podne ne možete. Tu je i zakon iz 2009. koji je također donio izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja kada je stopirana bilo kakvu mogućnost ostvarivanja prava iz Domovinskog rata. Tu je još jedan zakon koji je najviše pogodio djelatne vojne osobe, riječ je o zakonu donijetom 21. prosinca iste godine, a odnosi se na otpremnine. Taj zakon je prava branitelja sveo na minimalne otpremnine, kaže koordinator zadarske podružnice Sindikata branitelja.

- Ja sam umirovljen 2010. godine i najbolje sam na vlastitoj koži osjetio što su donijele izmjene ovih zakona jer su me zakačili svi ovi zakoni. A mnogi su branitelji danas u našoj županiji u istoj ili sličnoj situaciji, zato ćemo preko našeg sindikata nastojati pružiti svu potrebnu pravnu, ali i psihosocijalnu pomoć, zaključuje Milić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno