U slavlju dobrih ljudi sudjelovalo cijelo selo

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ

Pedeset je godina prošlo otkako su zvona župne crkve sv. Mihovila u Poljicima zvonila bračnoj sreći Ive (75) i Marije (71) Zekanović. Cijelo mjesto Poljica Brig zna gdje se slavi zlatni pir. Pred obiteljsku kuću od ranih nedjeljnih jutarnjih sati pristizala je rodbina i prijatelji.

U prepunom domu Marija i njezin suprug Ive zvani Rice na prigodan način obilježavaju vrijedan jubilej. Slavljenici su se mislima i sjećanjima vratili na 25. prosinca 1965. godine kada su svoje "da" izrekli pred onodobnim župnikom don. Antom Ivančevim. To su ove nedjelje ponovno potvrdili obavljajući svoje bračne zavjete uz pratnju kumova Zorke Begonja i Marka Zekanovića na svečanoj svetoj misi. Službu riječi predvodio je župnik Poljica i Vrsi don Boris Pedić. Ovom činu slavljenika nazočila je njihova brojna rodbina. Marijine tri sestre i četiri joj brata sa članovima njihovih obitelji te Ivinih šestero braće i četiri mu sestre također sa obiteljima. Njih preko stotinu i pedeset. Slavlju su se također odazvali brojni mještani Poljica Briga i Poljica, ispunivši tako svetište sv. Mihovila do posljednjeg mjesta.

Pljesak u crkvi

- Draga braćo i sestre, okupili smo se na ovom svetom mjestu s nakanom obilježavanja 50. obljetnice ženidbenog saveza Marije i Ive te isto toliko godina njihovog sretnog zajedničkog življenja. Bračni savez muža i žene nije samo nekakva ljudska ustanova koja bi računala na ljudsku silu i moć, već je ovaj savez ujedno i božanska ustanova jer je Bog prilikom njegovog sklapanja bio svjedokom. Muž i žena u kršćanskoj ženidbi nisu prepušteni sami sebi, već iznad njihove ljubavi i njihova saveza bdije Bog božanskim silama. Danas kad se govori o tolikim ljudskim slobodama, nažalost, mnoge institucije, a krenuti treba od medija pa nadalje, nastoje prikazati brak kao nešto negativno pa će često reći 'Brak je jednako mrak'. Naravno da svatko od nas u životu ima križ. U bračnoj zajednici žene i čovjeka ima poteškoća, problema, muka, ali ima mnogo više lijepih i radosnih trenutaka. Zar nam ovdje nazočni Marija i Ive nisu primjer kako ljubav, poštenje, rad, pomaganje u nevolji u konačnici uvijek pobjeđuju? Zato svi mi ovdje okupljeni oko stola Gospodnjeg molimo da njihov savez ostane i dalje uspješan i trajan, a dobri i plemeniti Bog neka izlije blagoslov na njih i neka njima i svima nama okupljenima bude i ubuduće na pomoći, rekao je don Boris.

Slavljenici Marija i Ive potom su kao i prije 50 godina na ovom istom mjestu izrekli međusobne riječi ženidbenog saveza. Uslijedio je i neizostavni poljubac, nakon čega se je crkvenim zdanjem prolomio gromoglasni pljesak okupljenih. Poljupce, čestitke i lijepe želje mladencima prvi su izrazili njihovi najbliži, a potom su pljuštale čestitke i lijepe želje sa svih strana. Nema onoga tko nije Ivi, čuvenom zaljubljeniku u lov i lovnu kinologiju te igranje boća, i njegovoj Mariji stisnuo ruku, uputio poljubac i zaželio još mnogo zdravlja i lijepih trenutaka i zajedničkom životu.

Kočija u pratnji automobila

Po okončanju crkvenog obreda svi sudionici ovog za mnoge nezaboravnog događaja okupili su se na platou ispred crkve. Mladencima u čast impozantan kulturno-umjetnički program priredili su plešući kola i pjevajući izvorne domaće napjeve članovi Poljičkog KUD-a Gospa Lurdska. A kad su se svi skupa isplesali i ispjevali uz pratnju harmonike i cvitara, svečana povorka kojoj je na čelu bila konjska kočija i u njoj slavljenici sa svojim kumovima uputila se iz Poljica natrag prema Poljica Brigu. Vrativši se svoje rodno mjesto, provezli su se njime uz zvuke automobilskih sirena onako kako su to učinili prije pedeset godina, ali ne u "luksuznoj" kočiji kao ovog puta i u pratnji tridesetak automobila, već, kako rekoše, u tri trošna kara.

Bračna fešta Zekanovićevih popraćena je blagovanjem za bogatim stolom na čijoj su se trpezi našli izvorni domaći specijaliteti te čuvena bijela i crna briška kapljica. Posebno lijep i dirljiv trenutak bio je kada su mladenci stali uz buran pljesak zajednički rezati slavljeničku tortu. Uz zvuke harmonike pjevalo se i plesalo, a ovaj nesvakidašnji događaj u veselom i razdraganom ritmu potrajao je do sitnih jutarnjih sati.

Na kraju posjeta slavljenicima smo zaželjeli još puno zdravlja, sreće i lijepih trenutaka u životu. Njima i njihovim najbližima obećali smo kako ćemo ponovno doći u njihov topli dom za deset godina na proslavu dijamantnog pira, a oni su nam odgovorili - "Iz vaših usta u Božje uši".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno