"Vi Hrvati ste topli ljudi, baš kao i vaš ples"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Ples u Petrčanima

Kraljevski vinogradi u Petrčanima ugostili su seniore folklorne skupine JFL - "Japan Folklore Lovers". Riječ je grupi koja njeguje hrvatski folklor, a u Hrvatsku su došli naučiti nove plesne korake. Posjet je organiziran u suradnji s NPO Japansko-hrvatskog društva razmjene JCEA i Počasnog konzulata Republike Hrvatske u Japanu u Osaki, kao i gđe Jelene Yamasaki i turističke agencije Goyatours.

- Japanci mogu ovako plesati samo kad idu u mirovinu. Zanimljivo je da su se na ovom putovanju prvi put sreli zajedno, a u pravilu će se vidjeti samo jednom godišnje. U međuvremenu, plesne korake uče preko interneta, rekla je Jelena Yamasaki.

Nacija koja ne pleše

JFL seniori već 40 godina iskreno vole i njeguju hrvatski folklor, iako ponekad plešu i plesove ostalih europskih zemalja. Hrvatski folklor im je prvi približio pionir japanskog folklora, Hironobu Senzaki, koji ih je prije 40 godina podučio pjesmi i plesu "Kiša pada, neven vene". Od tada pa sve do danas pjevaju i plešu plesove Hrvatskog Zagorja, Međimurja te poneki posavski ples.

- Za nas su hrvatski plesovi vrlo nježni i elegantni. Ne radi se tu samo o pokretu nego i o dubokoj komunikaciji. No kad smo prvi susreli Hrvate, bili su nam zastrašujući jer na prvu, Hrvatski uvijek pokazuju defenzivu. No kad počne razgovor vidi se koliko su Hrvati topli ljudi, baš kao njihov ples, rekla je jedna od plesačica Imura Kinuyo.

Budući da dolaze iz raznih krajeva Japana i nemaju priliku okupiti se više od nekoliko puta godišnje, odlučili su prihvatiti prijedlog Jelene Yamasaki i naučiti više o našim plesovima kroz posjet i druženje s folklornim društvima u Hrvatskoj. Poznato je da Japanci u Hrvatsku ne dolaze zbog sunca i mora, već zbog povijesnih i kulturnih znamenitosti. Prema riječima Jelene Yamasaki, ovaj posjet je tim neobičniji jer su Japanci poznati kao nacija koja ne pleše.

- Među hrvatskim plesovima, za nas Japanac je npr. Dubrovački Linđo jako težak. Ima puno zapovjedi tijekom plesanja. Zanimljivo je da su kod nas žene u plesu ravnopravne pa zato volimo zagorske i međimurske plesove. Meni osobno, najdraži je slavonski drmež, rekao je Konishi Teruo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno