Zbližavanje vodiča iz cijele Hrvatske

Slika korisnika admin
Nedjelja je bila rezervirana za hodačke i penjačke aktivnosti

Gotovo sto planinarskih vodiča iz cijele Hrvatske okupilo se u subotu ujutro u kanjonu Nacionalnog parka Paklenica kako bi pohodili 30. jubilarni Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza.

Radionice, pokazne vježbe, prezentacije, razgovore i druženje, sve to sadržavao je dvodnevni program ovog tradicionalnog okupljanja. Za te potrebe vodičima je osiguran besplatan ulaz u park, a odmah na početku tog jutra u organizaciji Saveza planinarskih vodiča Zadar, koja je u sklopu Zbora obilježavala i 40. godišnjicu rada, pod vodstvom instruktorice Slavice Šindije, održana je pokazna vježba iz načina rada vodiča na sportsko penjanje tj. C standarda u Vodičkoj službi HPS-a.

Zbor vodiča otvorio je pročelnik Komisije za vodiče HPS-a Dorijan Klasnić istaknuvši pritom postignute rezultate u prijašnje dvije godine.

- Svake godine i na različitim lokacijama unutar zemlje izvode se redovito tečajevi i ispiti za vodiče svih standarda. 2014. godine finaliziran je i proces akreditiranja našeg programa obuke pri UIAA (krovna međunarodna planinarska asocijacija) čime edukacija vodiča više nije otvoreno pitanje već izazov koji nameće stalno unaprjeđivanje ali i stalnu pažnju.

Također, na našu inicijativu 2014. godine u HPS-u raspravljen je i uveden Pravilnik o organizaciji i vođenju izleta tura i pohoda kako bi se povećala kvaliteta i sigurnost primarnih društvenih planinarskih aktivnosti, a razvojni put Vodičke službe uvršten je i u Strategiju razvoja hrvatskog planinarstva 2015.-2025, kazao je Klasnić dodajući i to kako

Hrvatski planinarski savez trenutno broji preko 1.400 članova Vodičke službe i svi oni uredno obavljaju svoje obaveze u svojim matičnim društvima. Također, i sama društva pojačano šalju svoje članove na školovanje čime se jača vrijednost vodičkog angažmana.

U nastavku programa Valentina Futač (SPV Zagreb) i Andrej Vitas (SPV Zadar) prezentirali su radove svojih stanica vodiča koji su se zbog okruženja i različitih potreba na terenu pokazali različiti, no opet jednako učinkoviti primjeri dobre prakse. Pročelnici SPV Makarska, Slavonija i Varaždin predstavili su pak izazove i rješenja koji proizlaze iz djelovanja stanica koje pokrivaju teritorijalno velika područja s disperziranim članstvom.

Kako Zbor vodiča, osim radne i prezentacijske komponente služi i neformalnom druženju i zbližavanju vodiča iz cijele zemlje druženje je nastavljeno u planinarskom domu PD Paklenica gdje je večer, uz planinarski grah, prošla u kvalitetnom druženju svih sudionika.

Nedjelja je pak bila rezervirana za hodačke i penjačke aktivnosti te raspravu o aktivnostima koje proizlaze iz Strategije hrvatskog planinarstva. Brojni vodiči preplavili su svojim karakterističnim plavim majicama staze u Nacionalnom parku Paklenica, a dio njih iskoristio je i prekrasne vremenske uvjete za osnaživanje svojih penjačkih vještina, uključujući skupinu vodiča koji su iskoristili vikend za finaliziranje alpinističke škole koju pohađaju u sklopu projekta koji provode SPVZ I SPK Durango.

Zboru vodiča prisustvovali su, na poziv, i predstavnici stanica planinarskih vodiča iz Bosne i Hercegovine, odnosno sarajevske i mostarske stanice.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno