Obnovu doma u Srbu financira i Europska komanda američke vojske

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Arif SITNICA

Život u Srbu, kojemu gravitira 15 okolnih sela posljednjih godina je u najvećoj mjeri okrenut prema djelovanju nekolicine udruga civilnog društva, te njihovom nastojanju da malobrojnim stanovnicima ovog dijela Općine Gračac osiguraju koliko-toliko kvalitetne uvjete za život. Prema posljednjem popisu stanovništa u Srbu su prijavljena 472 stanovnika, te je nakon Gračaca najnaseljenije područje u ovoj Općini. Jedno od mjesta okupljanja stanovnika Srba i prije Domovinskog rata bio je Dom kako su ga tada zvali mještani, a u njemu su se tada organizirala različita događanja.

Zgrada Doma nakon 20-ak godina od završetka rata u prilično je lošem stanju, pa je u tijeku projekt temeljitog preuređenja, koji je inicirala Udruga Una jedna od civilnih organizacija ujedno i korisnik jednog dijela prostora u njemu.

Naime, prije dvije godine financiranje projekta obnove na sebe je preuzela EUCOM odnosno Europska komanda vojske Sjedinjenih Američkih Država i to uz posredovanje američkog veleposlanstva u RH. EUCOM je za ovaj projekt osigurao 300 tisuća američkih dolara odnosno 80 posto vrijednosti samog posla preuređenja Doma. Kako ovaj iznos nije bio dovoljan za dovršetak projekta u njega se uključilo i Ministarstvo kulture s iznosom od 400 tisuća kuna.

- Za provedbu projekta zadužen je U.S. Army Corps of Engineers (USACE) s kojima smo u kontaktu oko upravljanja projektom i izvođenjem rekonstrukcije. Za izradu idejnih planova Udruzi Una pomogao je UNDP donacijom od 65 tisuća kuna i s tim novcem rješili smo dio tehničke dokumentacije, kazao nam je Milan Tankosić, donačelnik Općine Gračac.

U Domu danas djeluju Mjesni odbor Srb, poslovnica Hrvatske pošte d.d., Udruga Una, Ribolovno društvo Una, Lovačko društvo Srndać, Rimokatolička crkva, Dobrovoljno vatrogasno društvo Srb, Udruga žena Breza, kao i Ljetni međunarodni volonterski kamp. Nakon Domovinskog rata Dom je djelomično obnavljan, a njegova ukupna površina je 1600 metara četvornih, od kojih je čak 1000 metara u potpunosti razrušeno.

Dio objekta koji se koristi je i dalje prilično devastiran, a ono što smo mogli vidjeti je kako je krov u izuzetno derutnom stanju. Uz novi krov, potrebno je unutarnje uređenje, nove instalacije te zamjena podova i stolarije uz postavljanje nove fasade kako bi se uštedjela energija. Što se tiče unutrašnjeg opremanja Doma kako je naglasio Tankosić, dio opreme već imaju, a za ostatak će se trebati osigurati dodatni novac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno