Na zadarskom području u 162 nadzora 106 novčanih kazni!

Slika korisnika valentinam
SANITARNI NADZOR
Autor: 
Što se tiče Zadarske županije, ovoga je ljeta bilo 30-tak prijava i uglavnom se radilo o sezonskim objektima niže kategorije, odnosno iz skupine barovi, objekti brze prehrane i slično. Predstavke građana najvećim dijelom su bile anonimne i zaprimljene e-malom, a manji broj je bio potpisan
Mario PADELIN

 Zadarski ugostitelji - oni "pravi", čiji restorani rade tijekom cijele godine i čijim je vlasnicima ugostiteljstvo primarna  djelatnost i jedini izvor egzistencije, stalno upozoravaju te glasno i  javno izražavaju svoje ogorčenje činjenicom da posljednjih godina i  u Zadru imamo "pošast" otvaranja restorana brze prehrane i sve  češću pojavu pretvaranja kafića, pa i trgovina u restorane.

Građani se s pravom pitaju na koji način i tko izdaje dozvole za  otvaranje takvih "restorana" koji nerijetko, što je - "golim okom i  njuhom vidljivo", vrlo često ne zadovoljavaju ni osnovne higijenske  uvjete, a sve u svrhu i s ciljem - lake i brze zarade tijekom špice turističke sezone.

Anonimne prijave građana

Iz Ureda za odnose s javnostima Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske pod čijom je nadležnošću i zadarski Područni ured Sanitarne inspekcije, dobili smo tako pisanim putem odgovor kako  minimalne - tehničke uvjete u postupku dobivanja rješenja za rad  ugostiteljskih objekata utvrđuje nadležni Ured državne uprave, a  prema  Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina - restorani, barovi, catering objekti i objekti jednostavnih usluga.

Sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva provode inspekcijske  nadzore u registriranim ugostiteljskim objektima, a sukladno Zakonu o sanitarnoj inspekciji, a ukoliko se utvrde nedostaci i nepravilnosti iz njihove nadležnosti, pokreće se upravni postupak, poduzimaju se i kaznene mjere što može značiti mandatnu kaznu ili optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu.

Tijekom ove sezone sanitarni inspektori obavljali su u ugostiteljskim objektima, redovite inspekcijske nadzore te ciljane službene  kontrole uzorkovanja hrane prema Godišnjem planu rada, kao i inspekcijske nadzore po predstavkama građana i predstavkama zaprimljenih na  postupanje od drugih javnopravnih tijela.

- Predstavke građana najvećim dijelom su bile anonimne i zaprimljene e-malom, a manji broj je zaprimljen potpisan. Sanitarni inspektor obavlja nadzor po službenoj dužnosti, bez obzira je li predstavka potpisana ili anonimna. Predstavka samo inicira provođenje  nadzora po službenoj dužnosti. Podaci o podnositelju predstavke  su tajni sukladno Zakonu o sanitarnoj inspekciji, a u prijavama su  se najčešće navodile primjedbe u svezi higijenskih uvjeta i rukovanja s hranom u ugostiteljskim objektima - piše u odgovoru resornog Ministarstva.

Najčešće nepravilnosti nedostatak higijene i buka

Što se tiče Zadarske županije, ovoga je ljeta bilo 30-tak prijava i  uglavnom se radilo o sezonskim objektima niže kategorije, odnosno iz skupine barovi, objekti brze prehrane i slično. Ukupno su  provedena 162 inspekcijska nadzora nad ugostiteljskim objektima  za koje je izrečeno ukupno 106 novčanih kazni na mjestu  počinjenja prekršaja.

Najčešće nepravilnosti koje su utvrđene u ugostiteljskim objektima su neprovođenje zdravstvenog pregleda zaposlenika i zdravstvenog odgoja, neprovođenje sustava samokontrole, odnosno propisanih evidencija, higijena odnosno neodgovarajuće rukovanje  hranom, neprovođenje preventivnih mjera dezinsekecije i deratizacije te buka - stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

Sukladno propisima iz nadležnosti Sanitarne inspekcije novčana  kazna na mjestu počinjenja prekršaja, tzv. mandatna kazna iznosi  tisuću kuna za svaki pojedini prekršaj. Ukoliko inspektor procjeni  da je ugroženo zdravlje i život ljudi na licu mjesta donosi usmeno  rješenje o zabrani uporabe prostorija, oprema, pribora ili rada zaposlenika. Za određene prekršaje pokreće se i optužni prijedlog kod  nadležnog Prekršajnog suda.

- Ove godine nije zabranjen rad niti jednom ugostiteljskom objektu zbog nehigijenskih uvjeta jer zatečeno stanje nije ugrožavalo  zdravlje i život ljudi te su pokretani upravni postupci s rokovima  otklanjanja nedostataka i poduzimane su kaznene mjere - objašnjavaju iz Ministartva zdravstva dodajući, kako sanitarni inspektori svakodnevno obavljaju inspekcijske nadzore, ne samo ugostiteljskih objekta, već i ostalih objekata koji su pod sanitarnim nadzorom propisani Zakonom o sanitarnoj inspekciji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno