Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Prodajete hrvatsku zemlju strancima”

27.10.2017. 20:58
“Prodajete  hrvatsku  zemlju  strancima”


U noći sa srijede na četvrtak na samostanu benediktinki svete Marije u Ulici Medijevaca na Poluotoku osvanula su dva grafita: "Prodajete hrvatsku zemlju strancima" i "Gorile u paklu". Grafiti su ispisani  samo dan nakon što su u hrvatskim medijima osvanule vijesti o tome  kako zadarske benediktinke "započinju milijunski turistički posao".
Informacija o dolasku američkih investitora kojima će benediktinke  dati u koncesiju zemljište koje je samostanu 1066. darovao kralj Petar  Krešimir IV. očito je izazvala niz reakcija, što se već vidjelo i po komentarima na portalima i društvenim mrežama. No, samo su rijetki mogli vidjeti ovaj grafit s obzirom da je vrlo brzo izbrisan.
U policiji smo provjerili je li im poznat počinitelj, no zamjenica glasnogovornika, Nikolina Bačić, kaže nam da nisu niti – dobili dojavu o grafitu. Benediktinke su očito odlučile problem riješiti što diskretnije te je  pročelje samostana na kojemu su se nalazili grafiti brzo prefarbano u bijelu boju.
Naime, dok jedni hvale zadarske benediktinke zbog njihove poduzetnosti i dosad poznatih poslovnih projekata, drugi ih kude da "prodaju  hrvatsku zemlju strancima".  Poznato je da su još 2008. godine postale  vlasnicama dionica Hajduka, prodale su i teren za izgradnju hotela, a nakon sastanka s predstavnicima Infinity Resorta koji bi od benediktinki  dobili atraktivan teren na Punta Skali na čak 99 godina, očito je na pomolu novi poduzetnički pothvat. Pritom nije zanemarivo da im u najnovijem poslu podršku daje i gradska vlast, pa je gradonačelnik Branko Dukić javno poručio da benediktinke "imaju svu njihovu logistiku" te je čak  i primio američke investitore i to, kako sam priznaje –  "na nagovor naših  benediktinki".