Stigle četiri ponude za projekt težak 236 milijuna eura

Slika korisnika valentinam
Međunarodni natječaj za radove u luci Gaženica
Natječajem se traži izvođač radova za gradnju zaštitnog nasipa i obalnog zida u produžetku trajektnog terminala Gaženica, a financirat će se kreditnim sredstvima i to: 100 milijuna eura od EIB-a te 120 milijuna eura od KfW-a, a preostalih 16 milijuna eura iz vlastitog resursa LUZ-a
Za desetak dana LUZ će raspisati natječaj za koncesionara nove zgrade terminala u Gaženici

Na međunarodni pretkvalifikacijski natječaj za dovršetak radova na projektu Nove luke Gaženica teškom 236 milijuna eura koji je raspisala Lučka uprava Zadar stigle su četiri ponude.

Kako doznajemo od Roberta Škifića, ravnatelja LUZ-a, interes za ove radove pokazale su i domaće i strane tvrtke, a tko će na koncu odraditi posao, bit će poznato najkasnije do konca godine.

Natječajem se traži izvođač radova za gradnju zaštitnog nasipa i obalnog zida u produžetku trajektnog terminala Gaženica, a financirat će se kreditnim sredstvima i to: 100 milijuna eura od EIB-a te 120 milijuna eura od KfW-a, a preostalih 16 milijuna eura iz vlastitog resursa LUZ-a.

Opći predmet projekta je izgradnja potpuno novog trajektnog terminala Zadar u luci Gaženica i to u djelovima. Prvi i drugi dio radova odnosi se na radove u moru i to: zemljane radove, sekundarni lukobran i objekte, dok je treća faza radova podijeljena na a, b i c dijelove koji podrazumijevaju gradnju pristupne ceste i osnovne infrastrukture terminala, zgrade i okružja terminala te zaštitnog nasipa i obalnih zidova u produžetku trajektnog terminala Gaženica. U LUZ-u žele da se tvrtke i zajednice ponuditelja, koje prođu pretkvalifikacije, natječu za ugovor koji će se financirati iz dijela sredstava kredita, a koji u konačnici podrazumijevaju izgradnju novog terminalnog plata, površine od oko 70 tisuća metara četvornih. No, prethodno je potrebno produbiti morsko dno na dubinu od 16 metara što znači vađenje oko 60 tisuća kubika kamenog materijala iz podmorja. Uz sve to u produžetku terminala prema teretnom dijelu luke planirana je i gradnja zaštitnog nasipa.

Očekivani rok za dodjelu ugovora je siječanj 2018. godine, a očekivani rok za završetak provedbe ugovora 12 mjeseci s mogućnošću revizije programa. Prednost će imati tvrtke koje već imaju iskustvo u izvođenju tražene vrste radova, a gledat će se i sposobnosti te kapacitet podnositelja zahtjeva, općenito i s pozivanjem na narav i predmet radova predloženih ugovorom.

Za desetak dana Lučka uprava Zadar raspisat će, kako doznajemo od ravnatelja Roberta Škifića, natječaj za koncesionara nove zgrade terminala u luci Gaženica. I na taj natječaj mogu se javiti domaće i strane tvrtke, a po odabiru najpovoljnijeg među njima, slijede natječaji za najam poslovnih prostora u tom objektu koje će raspisati koncesionar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)