Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hommage legendi zadarske fotografije

27.10.2018. 16:13
Hommage legendi  zadarske  fotografije


U nazočnosti gradonačelnika Branka Dukića i brojnih štovatelja života i djela zadarskog fotografa Ante Brkana, sinoć je u  Kneževoj palači otvorena izložba pod nazivom Magično u svakodnevnom, koja prikazuje dio opusa ovog legendarnog umjetnika, a u povodu 100. godišnjice njegova rođenja.
 Otvarajući izložbu, voditeljica Galerije umjetnina Nevena Štokić  zahvalila je brojnim posjetiteljima koji su došli odati počast velikanu fotografije kazavši kako je šjor Tonči Brkan to uistinu i zaslužio od svojih  sugrađana.
 – Braća Ante i Zvonimir Brkan su iza sebe ostavili djela bez kojih danas ne možemo zamisliti umjetnička dostignuća u segmentu fotografije, osvajali su najviša priznanja i nagrade struke, ali su doživjeli i sudbinu "proroka u vlastitom selu" jer primjerice Zvonimir Brkan nikad  nije dobio nagradu Grada Zadra, a Ante je gradsku nagradu dobio tek u  80. godini života iako je do tada već iza sebe ostavio neprocjenjivo vrijedno umjetničko djelo – kazala je, između ostaloga Nevena Štokić poručivši kako je neprimjereno i to da još uvijek ni jedna gradska institucija niti ulica u Zadru ne nosi ime po braći Brkan.
Zahvaljujući otkupu koji je osigurala Zadarska županija, 30 tisuća negativa Brkanovih fotografija je danas u vlasništvu Galerije umjetnina, i  to uglavnom onih koji su nastali u razdoblju od 1958. do 1983., a što  predstavlja iznimno vrijedno kulturno blago Zadra i Hrvatske.
Tijekom izložbe prikazan je i film Zadranina Vlade Zrnića "Ulični događaj braće Brkan", dvojice Zadrana koji su, kako je jednom istakao vrsni kroničar povijesti zadarske fotografije Abdulah Sefervić, fotografiju  izjednačili s umjetničkim djelom.