Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Veličanstvena pobjeda na koju se čekalo 14 godina

27.10.2018. 01:37
Veličanstvena  pobjeda  na  koju se čekalo  14 godina


Velika, veličanstvena pobjeda Zadra u Beogradu protiv Partizana gdje  su posljednji put slavili daleke 2004. godine. Od početka do kraja utakmice u teškoj atmosferi Zadrani su odigrali kao da su lideri lige, a ne posljednja momčad koja u prva četiri kola nije ubilježila nijednu pobjedu.  Pozitivni šok promjenom trenera očito je donio svoje, a  protiv Partizana  su na parket istrčali s potpunom drugačijom energijom koja je donosila  evidentne plodove od početnih minuta. Čvrstina koja je isijavala iz  igrača Ante Nazora donijela je mnogo laganih poena već od otvaranja  utakmice dok su u tome igrači Partizana bili onemogućeni.
Obrambeno  je od početka Zadar djelovao kompaktno, a u napadu se osim tranzicijskih poena najviše išlo na spuštanje lopte Luki Božiću na post te je u toj  igri Partizan počeo gubiti kontrolu ritma koja je uglavnom bila na strani  Zadra tijekom prvog poluvremena.  Nametnuli su se plavi na vrućem  parketu srčano i bez oklijevanja što je i donijelo prvo vodstvo od 6:10, ali  kraj prve dionice je ipak dočekan u egalu (23:23), dok je Nazoru najveći   problem predstavljala prerana treća osobna Kristijana Krajine. Domaći  košarkaši su na krilima Marcusa Paigea otvorili na najbolji mogući način  drugu četvrtinu, serijom od 7:0. Djelovalo je da se Zadrani pomalo gube,  no povezalo se nekoliko dobrih obrana dok je Lovre Bašić uspio razigrati  suigrače. Uslijedio je najbolji period Zadra u kojem su serijom od 14:2  utišali vrlo popunjenu beogradsku Štark Arenu.
Uz Bašića dodatni impuls su donijeli svojim ulaskom s klupe Mislav Brzoja i Šime Špralja. Brzoja je bio sveprisutan. Skakao je, dodavao, krao lopte, blokirao i zabijao.  Njegova trica donijela je pet poena prednosti (32:37), a Partizan se nakratko vratio sa šest vezanih poena Marinkovića (38:37). No onda je uslijedio šou Malcolma Granta koji je nastavio tamo gdje je stao Bašić. S  tricom i dvije asistencije te dvije trice kapetana Špralje došli su Zadrani  na najvećih plus 9, (39:48) krajem poluvremena. Velika predstava u prvih  20 minuta za Nazorovu momčad koja je to potvrdila s tek dvije izgubljene lopte te s čak 16 asistencija. A i u skoku su nadvisili Beograđane.
Nastavio se dobar niz Zadrana i početkom drugog dijela. Špralja je zabio treću tricu te je na semaforu stajalo velikih plus 14 (40:54). U redovima Partizana je došlo do potpune mobilizacije te su uspjeli u narednim  minutama povezati redove i smanjiti na osam razlike, no uslijedio je novi  udar preporođenih Nazorovih igrača koji su uspješno zatvorili sve prilaze u obrani, a u napadu na raznovrsne načine kažnjavali domaćina. 
Božić, Krajina i Little iskreirali su bijeg na najvećih 19 poena prednosti  (52:71) te je i domaća publika počela zvižducima okretati leđa svojim  igračima. Ponestalo je nakon toga malo snage u napadu, no obrana i  odličan skok održali su fantastičnih plus 16 pred ulazak u posljednjih 10  minuta (57:73). No, strah da bi Zadar mogao prosuti veliku prednost do  kraja utakmice razbio je nevjerojatni Božić zakucavanjem, pa malo kasnije s nova četiri poena za 60:79, dok je potvrda pobjede došla u režiji   Magarityja koji je tricom donio 20 viška (62:82). Iako je ostalo sedam minuta do kraja i najoptimističniji navijači Partizana su bili svjesni da će  momčad s Višnjika svoje prve ovosezonske bodove odnijeti s jednog od  najtežeg gostovanja u ligi.


PARTIZAN 85
ZADAR 95
(23:23, 17:25, 17:25, 28:22)
BEOGRAD – Štark Arena. Gledatelja: Suci: Marko Juras, Matej  Špendl, Denis Hadžić.
PARTIZAN: Paige 16, Sy 5, Aranitović 10, Marinković 10, Gegić 3, Veličković, Pecarski 1, Brown, Janković 19, Landale 2, Gagić 12, Nikolić 7.  Trener: Nenad Čanak.
ZADAR: Grant 7, Bašić 4, Marić, Magarity 9, Krajina 6, Vuković 5, Brzoja 5, Špralja 13, Tomas, Little 19, Božić 26, Planinić. Trener: Ante Nazor