Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

DEJA VU Jusup: Trebamo raditi na energetskom dijelu ako želimo pobjede

27.10.2019. 12:15


Pozitivni šok koji obično upali promjenom trenera u srcu sezone kao što je bio slučaj u predvečerje bitnog dvoboja kontra Cibone nije donio željeni učinak. Košarkaši Zadra nastavili su sa starim navikama gubljenja krucijalnih utakmica unatoč resetu kojeg je uprava kluba (čitaj Nadzorni odbor) poduzela kako bi se pomaklo s mrtve točke u regionalnom natjecanju. Poraz od Cibone na Višnjiku u atmosferi koja je na trenutke podsjećala čak i na atmosferu Jazina nije bila dovoljan okidač za prvu pobjedu u ABA ligi. Cibona je tako ostavila Zadra usamljenog na dnu ljestvice s omjerom 0-4 koji je poput ‘deja vua’ podsjetio na isto doba lanjske godine i najavio nove tektonske poremećaje u i oko kluba. Jasna je bila i zadarska publika koja je kao nikad do sad pokazala jedinstvo u pokazivanju prsta krivnje za nastalu situaciju prema vrhuški kluba koja je zanimljivo u punom sastavu sjedila uz sami parket valjda očekivajući da će Danijel Jusup s magičnim štapićem preokrenuti svu desetljećima skupljanu prljavštinu pod tepih. No, na parketu ne igraju ni Jusup, ni njegov prethodnik Nazor već igrači koji ruku na srce nisu dorasli, osim nekolicine njih, igrati u ovakvom rangu natjecanja. I to je ona bolna istina koju je spoznalo nešto više od tri tisuće navijača u Krešinom domu, a spoznao je i to na vlastitoj koži sam Jusup otkrivši nakon poraza da je njegova momčad podkapacitirana i u fizičkom, ali i u kvalitativnom smislu. Poput Poncija Pilata oprao je ruke novi trener Zadra, što nije nimalo čudno jer je dobio u ruke ono što su iskreirali njegovi poslodavci u suradnji s bivšim trenerom tijekom ljetnih mjeseci. A budžet s kojim se raspolagalo bio je nikad izdašniji.
Prosuli osam viška
– Imali smo stvarno šansu dobiti utakmicu. Imali smo osam razlike u zadnjoj četvrtini, na domaćem terenu. Međutim, ne mogu se oteti dojmu da je mojim igračima ponestalo energije i da više nisu imali tu svježinu da stvaraju nekakvu prednost u napadu i kreiraju. Malo je problem što imamo dosta tih neiskusnih igrača s kojima ne mogu raditi prevelike rotacije, a klupa Cibone mi se čini malo kvalitetnijom nego što je naša. Tako da ne mogu držati jedan ritam, ne mogu adekvatno mijenjati. Pokušao sam u prvom dijelu utakmice malo odmarati ove nositelje igre da ih sačuvam za završnicu međutim nismo uspjeli. Trebamo stvarno raditi na tom energetskom dijelu ako mislimo dobivati ovakve utakmice – vješto je izbjegao bilo kakvu krivnju za novu blamažu Zadra Jusup, opravdano jer u ovom trenutku njegova krivica nakon tek tri odrađena treninga ne može biti apostrofirana. Na njemu je zadatak da pokuša od gomile rotacijskih igrača stvoriti kompaktnu družinu koja bi trebala ostvariti sedam do osam pobjeda u 22 kola ako misli opstati u regionalnoj eliti. Iako bi taj zadatak bio vjerojatno nemoguć i za primjerice Gregga Popovicha, Jusup je ukazao na smjer kojim bi se trebalo krenuti kako bi se iole pokušalo ostvariti taj cilj.
– Znamo da Cibona igra pick and roll što je u prethodnom dvoboju stvaralo veliki problem Zadru. Mislim da smo koliko-toliko dobro to zaustavili u ovoj utakmici. Znači nije Cibona zabijala zicere, a naši visoki igrači su pametno branili te situacije. Nisu previše iskakali i bili su aktivni s rukama, tako da smo usporili njihov pas i nisu nam iz picka stvarali velike probleme. Jednim dijelom smo se tako branili, drugim dijelom smo preuzimali tako da mislim da smo u tom dijelu napravili nešto. No, moja impresija je da energetski teško možemo pratiti 40 minuta jedne ovakve abaligaške utakmice. Tu će se trebati baš treningom malo-pomalo dizati i eventualno napraviti nekakve korekcije u rosteru. I to je pod mus, samo što već sutra imamo utakmicu u Splitu i neće biti lako. Ali, moramo se boriti. I prije utakmice s Cibonom smo napravili određene korake po pitanju osvježenja u momčadi. Već je spremno jedno pojačanje, pa ćemo vidjeti za daljnje poteze – zaključio je Jusup impresije nakon bolnog poraza od Cibone na domaćem parketu, a već danas u 17 sati očekuje njegovu momčad dalmatinski derbi na Gripama gdje ih čeka iznimno neugodni Split dok je u redovima Cibosa raspoloženje nakon uvodna tri poraza vidno podignuto raspoloženje.
Emotivni Velić
Kako i ne bi, kad je stiglo iskupljenje na najtežem gostovanju na Višnjiku gdje je Ivan Velić doktorirao svoj trenerski posao. Pokazao je kao i mnogo puta do sada da ima ono nešto i da je u utakmicama kontra Zadra njegova momčad uvijek na visini zadatka. Tako je bilo i u petak navečer.
– Moji igrači su ušli u susret s vjerom u sebe i sa samopouzdanjem da mogu dobiti utakmicu i to se vidjelo od prve minute. Prvo poluvrijeme mislim da nismo trebali izgubiti zbog toga što smo imali kontrolu ritma i igre, a ulaskom Farra u igru na strani Zadra nismo kapitalizirali njegov obrambeni problem i tu je Zadar otišao na odmor s vodstvom. Međutim, nismo padali s glavom. Napravili smo dogovor u svlačionici za drugo poluvrijeme i na tu nisku petorku koju smo morali kroz prvo poluvrijeme koristiti smo dobili na kraju utakmicu. Svaka čast mojim dečkima, jer su vjerovali i ova pobjeda nam je trebala da uđemo mirnije u sezonu – kazao je Velić nakon pobjede koju je u završnim sekundama burno proslavio pokraj gostujuće klupe. Naravno nije to naišlo na dobar odjek kod zadarskih navijača, ali ne kaže se bez razloga da tko gubi ima se pravo ljutiti, a tko dobije ima pravo i veseliti se.
– Emotivno sam doživio ovu pobjedu zato što poštujem Zadar i ne bi sigurno protiv Hermes Analitice slavio ovako pobjedu. Ne želim uopće ulaziti u nekakve dublje rasprave. Moj tim je dobio i to je meni najvažnije u ovom trenutku, a sve ostalo je nevažno – zaključio je Velić.
Velić se samo voli zafrkavati
Izjava Ivana Velića prije utakmice kako ima informacije iz prve ruke s posljednjeg treninga Zadra o tome što su mijenjali u igri bila je najveća intriga na konferenciji za medije nakon utakmice. Velić je otkrio da je sve to bila čista zafrkancija i pokušaj ometanja protivnika.
– Kad su utakmice ovakvog tipa, ja volim malo onako bocnuti i znam tko će reagirati, a tko ne. Bila je to čista zafrkancija da budem iskren. Pošto je naša glasnogovornica Iva iz Zadra često se zafrkavamo na tu temu tko je iz Zadra, a tko ne i za koga navijaš, pa smo se dogovorili da pustimo tu priču kako smo dobili informacije s posljednjeg treninga kojeg je održao Jusup i željeli smo izazvati nekakvu reakciju. S druge strane ja iznimno poštujem i zadarsku publiku i igrače, a moji najveći uspjesi u karijeri su bili upravo sa zadarskim igračima, od Špralje, preko Dijana i Vladovića do Morovića, a ovo su sve igrice koje su sasvim normalne u ovom poslu.
Akos Keller novi centar Zadra
Najavljivano osvježenje u rosteru Zadra od strane trenera Jusupa je mađarski reprezentativni centar Akos Keller. Ovaj 30-godišnji 208 cm visoki Mađar dolazi iz redova mađarskog prvoligaša Egis Kormenda gdje je u četiri odigrane utakmice ubilježio prosječan učinak od 11.3 poena i 7 skokova. Prošlu sezonu igrao je za francuski Pau Orthez gdje je u 30 utakmica ostvario prosjek od 6 poena i 4 skoka. Još je igrao za Albu Fehervar i Szolnoki. Na društvenim mrežama Egis Kormend je objavio da Keller odlazi u Zadar, a sam igrač je izjavio: – Sretan sam, odlazim u Zadar gdje mi jamče da ću biti prvi centar. Ugovor je već sklopljen, a u Hrvatsku stižem u nedjelju!